Hedgefondsen verliezen vertrouwen in goud

Janet Yellen sprak bemiddelende woorden over het tempo waarin de Amerikaanse rentevoeten zouden worden verhoogd, maar dat was net een dag te laat: de hedgefondsen verloren massaal hun vertrouwen in het edelmetaal.

De fondsbeheerders verminderden daarom hun ‘bullish’ posities in het edelmetaal, en dat het meest sinds 2015. De volgende dag herhaalde de voorzitster van de Fed, Janet Yellen, dat de monetaire politiek tenminste nog een hele tijd soepel zou blijven.

Daardoor nam ze de vrees weg uit de markt dat er meer dan drie renteverhogingen zouden komen dit jaar. Haar woorden zorgden voor de grootste rally van het goud sinds november.

Goud was de eerste twee maanden van het jaar gestaag aan het klimmen, maar was in de loop van maart wat van zijn pluimen gaan verliezen, aangezien het vooruitzicht op hogere rentevoeten de aantrekkelijkheid van activa die geen interesten betalen, zoals goud, deed verminderen.

Yellens opmerkingen kwamen op een moment waarop de Bank of Japan zijn ongeziene monetaire versoepelingsprogramma uitbreidde, en de Bank of England in het VK de benchmarkrente op een laagterecord hield. De bedoeling is erg simpel: de rente op biljoenen aan schuldpapier onder nul houden.

Ondanks het feit dat de hedgefondsen hun bullish posities hebben teruggeschroefd, zijn goudstrategen nog altijd positief op het edelmetaal. Een adviseur van State Street Global Advisors, die een bedrag van maar liefst 2,47 biljoen dollar overziet, vertelt dat er nog steeds heel veel zaken zijn die ondersteunend blijven voor goud op korte tot lange termijn.

Hedgefondsen denken er anders over en verminderden hun netto-long posities, of het verschil tussen positieve bets en negatieve bets, met maar liefst 47%.

Dit is echter speculatief geld. Beleggers die hun eigen vermogen in handen willen houden en dat vermogen willen beschermen tegen de grillen van de centrale bankiers, hebben bijna geen andere keuze dan te beleggen in goud en zilver.

Uiteindelijk zijn dat de enige activa die geen tegenpartijrisico dragen. In deze tijden is dat letterlijk en figuurlijk goud waard.

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999