Gundlach: goud zal 30% stijgen!

Jeff Gundlach is een van de bekendste beheerders in de Verenigde Staten. Hij is de CEO van de grote obligatiebeheerder DoubleLine Capital. Vaak is het zo dat de specialisten in obligaties een betere kijk hebben dan de aandelenspecialisten, die vaak te optimistisch zijn gestemd over de financiële markten.

Gundlach maakte onlangs een vrij boude voorspelling. Hij zei immers dat goud een bodem heeft gemaakt en dat het gele blinkende metaal zou stijgen met maar liefst 30%, tot ongeveer 1400 dollar per troy ounce.

Niet slecht, vinden we zelf. De goudprijzen zitten sinds begin dit jaar immers in een opwaartse trend nu beleggers alternatieven zoeken voor de wereldwijde sell-off op de aandemenmarkten.

De jongste tijd zit hij er met zijn voorspellingen pal op. Hij was ook een van de eerste die voorspelden dat de olieprijzen in de herfst van 2014 enorm zouden beginnen te dalen en daarna voorspelde hij correct de turbulentie op de markt van de rommelobligaties vorig jaar. Dat gaf hem de titel van de nieuwe ‘obligatiekoning’ na Bill Gross.

Buiten goud ziet Gundlach weinig kansen op de financiële markten dit jaar. Andere activa ziet hij niet zitten of vindt hij overgewaardeerd. De belangrijkste reden is dat er volgens hem te veel problemen zijn in de wereld. De wereldwijde groei blijft immers naar beneden bijgesteld worden, en China zal volgens hem nog meer schade toebrengen aan het systeem aangezien het de yuan waarschijnlijk opnieuw zal moeten devalueren. Ook de Amerikaanse beurs zit volgens hem in een berenmarkt. Ook de emerging markets vindt hij te vermijden omdat ze te veel gelieerd zijn aan de grondstoffen.

Al deze elementen zullen volgens hem tot een goudrally leiden dit jaar. Vorig jaar maakte hij dezelfde voorspelling, die toen niet uitkwam en de goudprijs zelfs zakte tot het laagste peil in zes jaar. Daarmee samenhangend gelooft Gundlach ook dat de olieprijzen dicht bij een bodem zitten en dat de beste dagen van de Amerikaanse dollar, die fors gestegen is, achter ons liggen.

Gundlach is iemand om rekening mee te houden en zijn voorspellingen zijn gebaseerd op fundamentele analyse. Toch een stem om naar te luisteren, dus.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]