Grootste zilvermijnen kampen met dalend aanbod en hoge prijzen

Beleggers in edelmetalen weten dat zilver een bijproduct van goud is. Het is minder zeldzaam dan het gele edelmetaal, maar de komende jaren is het best mogelijk dat het aanbod onder druk komt te staan. De aanvoer van fysiek zilver heeft immers te lijden onder dalende productiviteit en een toenemende kost van de productie van zilver.

De twee grootste zilvermijnen ter wereld hebben hun productiviteit aanzienlijk zien afnemen als gevolg van dalende erts grades en toenemende kosten. De dagen dat zilvermijnen zowat 15 tot 20 ounce zilver per ton erts konden produceren, liggen al een hele tijd achter ons en zullen hoogstwaarschijnlijk niet meer terugkeren. Vandaag produceren de grootste zilverproducenten waarschijnlijk eerder iets van een 4 tot 5 ounce per ton.

De Cannington Mine in Australië en de Fresnillo Mine in Mexico zijn twee van de grootste mijnen ter wereld die zilver produceren. Dalende ertsgrades en toenemende energiekosten zijn de grote boosdoeners, want zij hebben ertoe geleid dat de productiekosten bij veel zilvermijnen zijn geëxplodeerd. Beleggers die geloven dat het nog steeds maar 5 dollar per ounce kost om zilver te produceren, net zoals in 1999, begrijpen niet wat er in deze sector aan het gebeuren is.

Je ziet dit fenomeen ook opduiken bij een bedrijf zoals Hecla Mining, dat slechts 4,2 miljoen USD nettowinst maakte op een totale omzet van 417 miljoen USD in 2017 Q1-Q3. Hun netto winst was dus slechts 1% van de totale omzet. De cashkost, die vaak wordt gebruikt, zegt helaas helemaal niets over de winstgevendheid van een mijnbouwbedrijf.

Het grote probleem zijn de toenemende kosten en de ertsaders die steeds ‘armer’ worden. Beleggers in zilver moeten niet geloven dat het sowieso spotgoedkoop blijft om zilver te produceren als bijproduct van andere edelmetalen. Dat verhaal geldt al lang niet meer.

Beleggers in zilver zullen de prijzen van zilver de komende jaren fors zien stijgen, en een van de belangrijkste redenen is het afkalvende aanbod en de stijgende kosten. Zilver zal zijn rol als zeldzaam edelmetaal de komende jaren weer volop waarmaken.

Beleggers die zich willen positioneren, kunnen dat beter nu doen.

Je kan prachtige zilveren munten kopen en de komende jaren in een kluis stoppen, en wie weet zelfs doorgeven aan je kinderen of kleinkinderen.

Dat is echte opbouw van vermogen.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]