Grootste volatiliteit goudmarkt sinds 2016

De goudmarkt ziet grootse prijsschommelingen. Sinds eind 2016 was de volatiliteit niet zo hoog. Beleggers lijken moeite te hebben in te kunnen schatten wanneer de Federal Reserve de rente gaat verlagen.

De goudprijs deed gisteren weinig, nadat het edelmetaal vorige week dichtbij het hoogste punt koerste sinds 2013. Afgelopen vrijdag overtroffen Amerikaanse salariscijfers de verwachtingen van economen.

Dat zorgde ervoor dat de dollar hoger ging en goud lager, tot onder de $1.400. Dit omdat het de kans op een snelle renteverlaging weer wat verminderde.

De goudprijs koerst vandaag weer boven de $1.400 per troy ounce, nu Federale Reserve voorzitter Jerome Powell aangeeft dat losser monetair beleid mag worden verwacht.

In zijn getuigenis voor het Amerikaanse House Committee of Financial Services vandaag, benadrukt Powell de groeiende risico’s voor de Amerikaanse economie. Het zorgde voor een aardige opleving in goud.

In zijn openingsverklaring, die 90 minuten voor de hoorzitting werd uitgebracht, gaf Powell aan: “Many FOMC participants saw that the case for a somewhat more accommodative monetary policy had strengthened”

De goudprijs stond voor de verklaring nog onder druk. Op het uitkomen van de verklaring zag de koers echter een lineaire stijging, van $1.392 naar $1.407 per troy ounce binnen enkele minuten.

Goud heeft wat reputatieschade opgelopen sinds het bereiken van een recordhoogte in 2011.

De stelling destijds was dat het kwantitatieve verruimingsprogramma van de Federal Reserve tot (hyper)inflatie zou leiden. Dat had harde activa als goud aantrekkelijker moeten maken dan financiële activa.

Maar (hyper)inflatie kwam nooit tot stand, wat verklaart waarom de goudprijs de vier jaar daarop met bijna 50% daalde.

Tegenwoordig lijkt er nog steeds weinig sprake te zijn van een verhoging in inflatie. Toch is er een hernieuwde interesse in goud, met een koers vorige week dat de $1.440 per troy ounce aandeed.

De belangrijkste factor de laatste tijd, van invloed op de goudprijs, kan gevonden worden in negatief renderende schulden.

Tegenwoordig mag het edelmetaal zelfs best hoog renderend heten, in vergelijking met de $13 biljoen aan negatief renderende obligaties wereldwijd.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr