Goud wacht op duidelijke richting

De goudprijzen zitten na enkele spectaculaire weken wat in de doldrums. Dinsdag gingen ze in de Amerikaanse handelssessie licht lager. Het edelmetaal voelt wat druk van een sterk herstel van de Amerikaanse dollarindex, die gisteren het hoogste peil in drie weken bereikte. De goud- en zilverbulls gaan echter ook op zoek naar nieuw fundamenteel nieuws dat de prijzen hoger kan zetten. De augustus goudfutures daalden voor het laatst naar 1398 USD per ounce. De zilverprijzen noteren rond de 15,10 USD per ounce.

De Amerikaanse munt heeft recent een boost gekregen van enkele sterkere Amerikaanse economische cijfers, waaronder het tewerkstellingsrapport van vorige week vrijdag, dat bijzonder positief was en de mensen die dachten dat er weldra een rentedaling zou komen lik op stuk gaf.

Het Amerikaanse nieuws van de week komt ongetwijfeld vandaag, wanneer Fed-voorzitter Jerome Powell gaat spreken voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij zal het immers hebben over het monetair beleid.

Ook geopolitiek beweegt er van alles. Iran blijft dreigementen uiten tegenover de VS. Het regime zei immers maandag dat het zijn kernovereenkomst met de VN wil verbreken tenzij de VS de economische sancties tegen Iran opheft.

Technisch gezien zijn de goudprijzen dicht bij het hoogtepunt van de handelssessie afgesloten. De stieren hebben nog steeds de overhand op technisch gebied, maar de vijf weken oude stierenmarkt zit wel in het defensief. De bulls zullen moeten uithalen om deze trend overeind te houden.

Er is ook het potentieel voor een bearish dubbele top omkeringspatroon. De volgende horde is 1428 USD per ounce.

De belangrijkste raad die we kunnen geven blijft ongewijzigd: blijf goud en zilver accumuleren, liefst op koerszwakte!