Groeiend gebruik zilver groeiend probleem pv-sector

Martijn Zwegers, productmanager bij Meco Equipment Engineers, ziet het groeiend gebruik van zilver binnen de zonnepaneelsector als zwaard van Damocles boven het hoofd van zonnepaneelfabrikanten hangen.

Voor de zonnecelproducenten vormt de zilverpasta die gebruikt wordt bij de fabricage van siliciumzonnecellen namelijk een steeds grotere kostenpost.

De vraag naar zilver blijft maar groeien. 13 procent van de wereldwijde vraag was afgelopen jaar afkomstig van de pv-industrie. Een fotovoltaïsche cel, ook wel PV-cel genoemd, is een zonnecel die licht omzet in elektriciteit.

Het Amerikaanse Metals Focus, een onafhankelijk onderzoeks- en consultancybedrijf naar edelmetalen, verwacht dat de vraag dit jaar naar nieuwe recordhoogten zal stijgen.

De groeiende vraag naar zilver is volgens Metals Focus – dat samen met The Silver Institute jaarlijks de World Silver Survey publiceert – grotendeels toe te schrijven aan de zonne-energiesector.

Het toenemende gebruik van zonnepanelen zal volgens de onderzoekers van The Silver Institute en Metals Focus zelfs voor jarenlange aanbodtekorten zorgen. De wereldwijde vraag naar zilver groeit in 2022 tot 1,1 miljard ounces – 5 procent meer dan in 2021 – met een tekort van 71,5 miljoen ounce als gevolg.

Tegengestelde krachten domineerden volgens de onderzoekers de zilvermarkt in 2021. Aan de ene kant waren de fundamenten van het metaal in goede gezondheid, maar anderzijds ontstond in 2021 het eerste tekort aan zilver sinds meer dan een decennium.

Dat tekort deed zich voor ondanks het feit dat de mijnbouwproductie herstelde tot een niveau niet ver van 2019, toen de coronacrisis uitbrak die de productie belemmerde. Bovendien steeg de recycling van zilver tot het hoogste punt in 8 jaar tijd.

Hogere mijnbouwproductie en een toename van industriële recycling zorgen in 2022 voor een toename van het wereldwijde aanbod met 3 procent. De wereldwijde vraag zal echter naar verwachting met 5 procent stijgen.

Voor de periode tot en met 2026 verwachten de onderzoekers bovendien een verdere afname van de wereldwijde zilvervoorraden.

Bronnen: Solar Magazine, The Silver Institute