Goudvraag India zou kunnen exploderen

Foto: Flickr

De Indiase vraag naar goud, samen met China de grootste goudconsument van de wereld, valt dit jaar flink tegen.

De Indiase goudimport viel van januari tot september terug met 58.96 procent tot 270 ton in vergelijking met 658 ton in diezelfde periode vorig jaar.

Daarmee lijkt de Indiase overheid de strijdt te winnen om de grote vraag naar – en daardoor import van – het edelmetaal, dat flink op de Indiase balans drukt, in te perken.

Volgens Shekhar Bhandari, executive vice-president bij Kotak Mahindra Bank, is de reden voor die verminderde vraag naar goud dit jaar te vinden in het feit dat de Indiase overheid het zwartspaarders moeilijker heeft gemaakt om te investeren in goud.

Daarnaast geeft hij tegen Reuters aan dat de opbrengsten van goud in Indiase rupees niet zou opwegen tegen de opbrengsten op aandelen en obligaties. Sinds 2013 zijn die opbrengsten 12 tot 13 procent, terwijl goud volgens Bhandari slechts 0,9 procent opleverde.

Dat is natuurlijk appels met tilaks vergelijken, neem elk ander historisch punt en opbrengsten van goud in rupees schiet door het dak. De afgelopen 16 jaar leverde goud in rupees meer dan 560 procent op. Bhandari blijft echter bij zijn punt:

The returns on gold in rupees is pathetic. I think it won’t be advisable to invest in gold given current levels where investment returns are likely to be negative in Indian rupees

Bhandari lijkt eerder overheidsbeleid te willen verkopen dan daadwerkelijk objectief te reageren. De Indiase overheid probeert zoveel mogelijk Indiërs richting aandelenmarkten en papieren contracten te bewegen. Het oosten ontmoet het westen.

Ook dit jaar kent goud in rupees, ondanks de fikse daling van afgelopen weken, nog steeds een rendement van meer dan 10 procent. Ook ondanks de eerder dit jaar verhoogde belastingen op het edelmetaal en de daaruit voortvloeiende stakingen.

Daarnaast komt het Indiase festivalseizoen er aan, een tijd dat de Indiase goudvraag weer zal pieken.

Voornaamste reden dat de Indiase goudvraag dit jaar tegenvalt komt inderdaad door overheidsingrijpen om investeringen in het edelmetaal minder aantrekkelijk te maken. Maar ook doordat de spotprijs van goud flink is gestegen.

Hierdoor was het voor de gemiddelde Indiër minder aantrekkelijk om te accumuleren.

Indiërs leken liever een goed aankoopmoment af te wachten om tegen een betere prijs in te slaan. Die opportuniteit lijkt zich nu voor te doen.

Er is nog een andere factor die de vraag naar goud zal sturen.

Opbrengsten op het platte land, wegens de eerste goede moesson in drie jaar tijd, is beter dan verwacht. Hierdoor zal de armere boerenbevolking meer geld over hebben om in goud te investeren.

Indiase boeren zijn normaal gesproken goed voor 1/3e van de Indiase goudvraag.

Saurabh Gadgil, voorzitter bij PNG Jewellers en directeur bij de Indian Bullion and Jewellers Association, gaf aan dat de industrie verwacht dat goudverkopen in de vorm van juwelen hoogstwaarschijnlijk met 50 tot 60 procent zal toenemen tijdens aankomend festivalseizoen en de 6 maanden daaropvolgend. Gadgil:

The market sentiment looks good as gold seems to be secure investment in the current Indo-Pak political scenario and the ongoing US presidential elections. The good monsoon this year will play a key role in bringing back rural demand in an agro-based economy like India

Zeker met het grote Diwali-feest, dat gepland staat vanaf volgende week vrijdag, zal een behoorlijk deel aan hogere inkomsten richting goud kunnen vloeien.

Wanneer daar nog eens de extra inkomsten van ambtenaren bijkomt, die een gemiddelde loonsverhoging kregen van 23 procent, zou het hek van de dam kunnen zijn.

Bronnen: Wall Street Journal, Reuters, Business insider, The Hindu Business Line, New Indian Express

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999