Goudvooruitzichten weer positiever

Frank Holmes, CEO en CIO bij U.S. Global Investors, gaf in januari al aan hoe de goudprijs na de vorige renteverhogingen in december 2015 en 2016 steeg.

Begin 2016 met 29 procent en nog eens 17,8 procent begin 2017, dit terwijl er vooral gewaarschuwd werd dat een stijgende rente negatief zou moeten zijn voor de goudprijs.

Goud eindigde 2017 met dubbele cijfers hoger, ondanks stijgende aandelenprijzen en massale speculatie richting de cryptovaluta’s.

Hij laat weten bij zijn voorspellingen te blijven dat ook nu een rally mogelijk is, tot wel 1.500 dollar per ounce. Dat zou ongeveer overeenkomen met de stijgingen die te zien waren in 2016 en 2017 na de renteverhogingen in december 2015 en 2016.

Goudbeleggers waren tot vorige week hoogstwaarschijnlijk teleurgesteld in het edelmetaal. De afgelopen maanden zat er weinig beweging in de koers en bleef het zijwaarts bewegen.

Nu echter, na afgelopen week wegens verschillende redenen te zijn gestegen, staat het edelmetaal wederom 3 procent hoger voor enkel 2018.

Goudbeleggers zijn daarbij, volgens Bloomberg’s wekelijkse poll, sinds 26 januari ook niet meer zo bullish geweest.

Het edelmetaal steeg het meest in vijf weken tijd, nadat de Fed liet doorschemeren voor slechts drie renteverhogingen te gaan in plaats van vier.

Afgelopen week steeg daarbij de aanhoudingen in goud-ETF’s tot 2.267 ton, het hoogste sinds mei 2013.

De Zwitserse goudexport steeg in februari daarnaast met 39 procent, tot 145,9 ton. De export richting India steeg daarbij met 94 procent, terwijl die van China 67 procent steeg.

Ook dat mag positief worden genoemd.

Daarnaast de zogeheten open interest in goud futures, die steeg tot het hoogste niveau sinds januari.

En als laatste geeft Holmes aan dat een van de meest befaamde investeerders in het edelmetaal, John Paulson, zijn goudfonds sloot wegens de grote onverschilligheid bij beleggers.

Vanuit een contrair oogpunt een klassieke capitulatietrade, waarbij een cyclische bodem dichtbij zou kunnen zijn, zo denkt Holmes.

Bronnen: US Funds

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]