Barrick Gold snijdt in compensatie voor top executives

Barrick Gold Corp, voorlopig ’s werelds grootste goudproducent, verminderde in 2017 de beloning van haar twee topleidinggevenden. Barrick Gold verlaagde de vergoedingen voor zijn president en uitvoerend voorzitter in het kielzog van tegenslagen bij haar Veladero en Acacia-mijn.

In 2017 kreeg Barrick te maken met een derde cyanidelek in anderhalf jaar tijd bij haar Veladero-mijn in Argentinië, nu voor de helft in handen van het Chinese Shandong Gold Mining.

Ook kreeg het te maken met een exportverbod voor haar Acacia-mijn in Zambia, een verbod dat nog steeds niet is opgeheven. Bovendien kreeg het daarbovenop een belastingaanslag van liefst 190 miljard dollar van de Zambiaanse overheid.

Aandelen Barrick daalden mede daardoor vorig jaar 15 procent, dit terwijl de goudprijs met 11 procent toenam.

Het in Toronto gevestigde bedrijf verlaagde daarom de bonus voor uitvoerende voorzitter John Thornton met 18 procent tot 4,3 miljoen dollar. Dat verminderde zijn totale compensatie tot 7,7 miljoen dollar, een daling van 9,4 procent ten opzichte van de 8,5 miljoen dollar die hij in 2016 mocht ontvangen.

President Kelvin Dushniksy’s totale compensatie daalde in 2017 met bijna 19 procent tot 4,2 miljoen dollar. Zijn jaarlijkse bonus werd verminderd tot 693.000 dollar, terwijl dat in 2016 nog 1,4 miljoen dollar was.

Barrick’s aandeelhouders verwierpen in 2013 het beloningsbeleidsplan van het bedrijf, gedeeltelijk wegens een 11,9 miljoen dollar bonus die aan Thornton wordt toegekend.

In een nieuwe regeling, die in 2014 werd geïntroduceerd, werd het grootste deel van de beloning gebaseerd op behaalde prestaties. Vervolgens geschiedde de uitbetaling in eenheden geconverteerd naar aandelen Barrick, die pas na pensionering of uitdiensttreding kunnen worden verkocht.

Thornton kocht daarmee vorig jaar aandelen ter waarde van 3,6 miljoen dollar, waarmee zijn aandelen nu uitkomen op een totaal van 2,7 miljoen stuks.

Aandelen Barrick verdubbelde van 10,81 Canadese dollar begin 2016 tot 22 dollar aan het einde van dat jaar. Zij deed zelfs een driejarig hoogtepunt aan van 27,58 dollar mid-2016.

Begin deze maand daalden haar aandelen tot het laagste punt op 52 weken, op 14,26 Canadese dollar. Vrijdag sloot zij op 16,12 Canadese dollar, wat het bedrijf waardeert op 18,8 miljard dollar.

Bronnen: Reuters, Mining Journal

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]