Goudsmokkel naar China, een nieuwe trend?

Er is een forse toename geweest van het goud en zilver dat vanuit het Chinese vasteland wordt gesmokkeld. Chinese douanebeambten hebben in de eerste acht maanden al meer dan twee ton opgespoord. Dat heeft te maken met de fors opgelopen prijs van het edelmetaal.

Deze beambten hebben zowat 2,2 ton goud in beslag genomen die meer dan 33 miljoen Hongkong dollar waard is. Hierdoor hebben de autoriteiten in China en Hongkong de inspecties aan beide kanten van de grens serieus verstrengd.

Het nieuws is opvallend aangezien er vorig jaar en in 2015 geen goud en zilver in beslag werd genomen. Het is een nieuwe trend die in het tweede kwartaal van dit jaar is beginnen opzetten. Bijna tien gevallen die te maken hebben met de import van edelmetalen vanuit het vasteland werden gedetecteerd aan grensposten in de afgelopen vijf maanden.

Het grootste geval had betrekking op de inbeslagname van 1 miljoen Hongkong goudstaven die waren verstopt in een geheim compartiment nabij het spatbord van een limousine die richting Hongkong reed, aan de Shenzen Bay grenspost.

Het grootste deel van de in beslag genomen edelmetalen was goud, en slechts een klein deel ervan was zilver. Dat zei een bron die dichtbij de zaak stond. De belangrijkste reden voor het toenemende aantal smokkelgevallen is uiteraard de sterke stijging van de edelmetaalprijzen die we dit jaar hebben gezien. De goudprijs is immers bijna 30 procent gestegen dit jaar en zilver heeft maar liefst 40% op de teller bijgeschreven.

De bron dicht bij het dossier vertelde dat handelaars op het vasteland hun edelmetalen wilden verkopen aan deze hogere prijs, maar dat ze de strengere regels en hoge taksen op het vasteland willen vermijden. Zilverstaven zijn blijkbaar goed voor het overgrote deel van de gesmokkelde edelmetalen die door douanebeambten in beslag worden genomen.

De import en export van edelmetalen op het Chinese vasteland is fors beperkt en het is blijkbaar niet gemakkelijk om exporttoelatingen te verkrijgen van  de autoriteiten op het vasteland.

Smokkelaar worden betaald om ervoor te zorgen dat de edelmetalen tot in Hongkong geraken om daar in baar geld te worden omgezet.

De staven en munten worden vaak verstopt in auto’s en verborgen compartimenten.

Zo zie je maar wat de stijgende goud- en zilverprijzen kunnen doen!

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]