Goudprijs wacht op aanwijzingen uit Hongkong

De straatprotesten in Hongkong zijn een echte zwarte zwaan voor de financiële markten. De stijging van de goudprijs heeft hier ook in grote mate mee te maken. De goudprijs is nu een klein beetje teruggevallen van de enorme stijging van de afgelopen dagen en weken, maar blijft stevig postvatten boven de 1500 USD per ounce.

De goudmarkt houdt daarom goed rekening met wat er allemaal gebeurt in Hongkong. Sommige analisten maken immers gewag van een mogelijke verdere escalatie. De spanningen tussen Hongkong en China bereiken mogelijk een kookpunt na rapporten dat China mogelijk zijn leger laat oprukken naar de grens met Hongkong.

De Amerikaanse president Trump laat zich uiteraard ook niet onbetuigd op Twitter. Sommige berichten geven immers aan dat de Amerikaanse staatsveiligheid heeft gezegd dat de Chinese regering gaat invallen in Hongkong.

Ook zijn er serieuze disrupties in de luchthaven van Hongkong. De politie is daar serieus aan het clashen met de bevolking.

Dit is nu al de tiende opeenvolgende week van protest in Hongkong. De straatprotesten begonnen als een respons op een geplande uitwijzingswet.

De goudprijs reageert dus heel duidelijk op de verschillende geopolitieke spanningen die er momenteel bestaan op de markt over de hele wereld. De protestanten in Hongkong zullen doorgaan zolang de uitwijzingswet niet volledig werd afgeschaft. Voorlopig is ze opgeschort.

Er zijn zovele redenen waarom de goudprijs sterk zal blijven de komende maanden en de komende jaren verder naar het vorige record van 1911 USD per ounce zal stijgen. De negatieve interestvoeten zijn een belangrijke reden hiervoor omdat de opportuniteitskost voor het aanhouden van goud wordt weggenomen. Beleggers moeten duidelijk weten dat goud geen tegenpartijrisico inhoudt.

Dat is in de huidige omstandigheden… goud waard!