2,5 miljoen dollar gestolen tijdens goudoverval Mexico

Vorige week dinsdag vond er bij de Casa de Moneda, de Mexicaanse mint, een overval plaats. Daarbij werd er voor 2,5 miljoen dollar aan gouden munten gestolen.

Een Mexicaanse official gaf vorige week woensdag aan dat de overval plaats kon vinden wegens een tekortkoming in de veiligheid en bewaking. Werknemers zijn ondervraagd.

De roof dinsdag was de recentste high-profile misdaad in Mexico-Stad. De laatste tijd blijkt het aantal overvallen en geweldincidenten flink te stijgen.

Uit beelden van veiligheidscamera’s blijkt dat er drie verdachten zijn. Twee jonge mannen in nette pakken en een andere man met een zwarte basebal cap gingen er met 1.567 gouden muntstukken vandoor in klaar daglicht.

Een droeg een grijze trui met de kraag van een overhemd erbovenuit. De ander droeg een witte trui en een zwarte rugzak en staarde direct in de camera.

De bewapende overvallers stalen daarbij gouden muntstukken en herdenkingshorloges ter waarde van minstens 2 miljoen dollar.

De gewapende groep greep het pistool van de enige bewaker van dienst en ging direct naar de kluis. Een van de overvallers vulde een rugzak met gouden munten uit de kluis die al geopend was, zo blijkt uit politierapporten.

De munten, bekend als “centenarios”, hebben een nominale waarde van 50 peso’s, maar worden verhandeld voor 31.500 peso’s per stuk. De Mexicaanse bank Banorte gaf aan dat dit een waarde vertegenwoordigd van 1.610 dollar per stuk.

De munt werd voor het eerst geslagen in 1921 om de 100ste verjaardag van Mexico’s onafhankelijkheid van Spanje te herdenken, aldus de centrale bank.

De productie werd in 1931 opgeschort, maar de munt werd vanaf 1943 opnieuw geslagen vanwege de grote vraag naar gouden munten.

Op de ene zijde staat het wapenschild van Mexico, met een adelaar boven op een cactus. Op de andere zijde staat het iconische monument van de Onafhankelijkheidsengel van de hoofdstad en twee vulkanen.

De munten hebben een zuiverheidsgraad 90 procent. Volgens Mexicaanse media werd tijdens de renovatie van het gebouw vorig jaar ook al ingebroken in dezelfde Casa de Moneda-tak.

Bronnen: Reuters

Foto: Flickr