Goudprijs kan richting de 2.500 tot 3.000 dollar per ounce

Volgens Bloomberg Intelligence kan goud het komend jaar een van de activa zijn die het meest kan profiteren, terwijl olie nog steeds te maken heeft met het vooruitzicht van een stagnerende toekomstige vraag.

Beleggers maken zich volgens Bloomberg Intelligence senior grondstoffenstrateeg Mike McGlone op voor een periode waarin er minder risico wordt genomen. Goud zal daarvan als eerste profiteren, mogelijk samen met langlopende Amerikaanse obligaties en cryptovaluta Bitcoin.

McGlone: “Gold is poised to cross the $2,000 rubicon … Potential end game for 2022 – $50 crude, $2,500 gold, recession”

De hoge inflatie, de stijgende grondstoffenprijzen en het risk-off sentiment in Amerikaanse aandelen dragen op dit moment allemaal bij aan een verhoogde vraag naar goud.

McGlone ziet het edelmetaal als een belangrijke potentiële ‘end-game performer‘ voor 2022. Het hardnekkige weerstandsniveau van 2.000 dollar per ounce goud zal waarschijnlijk een blijvend steun niveau worden, verklaarde de strateeg.

Dit zou een belangrijke ontwikkeling zijn voor het edelmetaal, dat dit niveau de afgelopen twee jaar als sterke weerstand heeft gezien.

De situatie ziet er echter drastisch anders uit voor de momenteel sterk stijgende prijzen voor ruwe olie, waarbij Bloomberg Intelligence een scherpe sell-off naar 50 dollar niet uitsluit.

Ook Frank Holmes, CEO van US Global Investors, voorziet een hogere goudprijs, wellicht zelfs tot de 3.000 dollar per ounce.

Ten eerste zijn er de geopolitieke spanningen tussen voornamelijk Oekraïne en Rusland, maar ook China en Taiwan, wat de vraag naar het edelmetaal stuwt.

Ten tweede, nu westerse sancties Rusland van het wereldwijde betalingssysteem heeft gehaald, is er een vernieuwde interesse naar goud omdat het geen risico’s (counterparty risk) kent, daar waar fiat valuta dat wel heeft.

Ten derde is de Federal Reserve van plan om de rente te verhogen. Dit zou een economische expansie in de weg kunnen staan en goud zou in dat geval een aardig alternatief zijn voor tegenvallende aandelenprijzen en als oppotmiddel.

Bronnen: Talk Markets, Kitco