Goudmijnbouwaandelen stijgen flink op Brexit-nieuws

goud

Geld geïnvesteerd in goud of goudmijnbouwaandelen? Dan was afgelopen vrijdag zeker een goede dag! Hoewel markten wereldwijd na afloop van het historische Brexit-referendum negatief territorium opzochten profiteerde goud flink wegens zijn rol als veilige haven ten tijden van financiële onzekerheid.

Europese aandelenmarkten zetten een grootste daling op dagbasis neer in de afgelopen acht jaar. Goud in dollars steeg met zo’n 5 procent en het pond daalde tot het laagste in decennia. Goud in ponden steeg op een gegeven moment zelfs meer dan 17 procent.

In Londen waren 7 van de top-10 stijgers in de FTSE All-Share index producenten van het edelmetaal. Acacia Mining stond bovenaan met een stijging van 15 procent. Zij werd gevolgd door Randgold Resources, Fresnillo en Centamin die allen de dag eindigden in dubbele cijfers. Positieve dubbele cijfers welteverstaan.

Iets anders dan verschillende financiële instellingen die dubbele negatieve cijfers neer wisten te zetten.

De goudprijs deed een twee-jaars hoogtepunt aan van 1358 dollar per troy ounce op de vroege vrijdagochtend, toen de resultaten deels naar buiten kwamen en wezen naar een onverwachte meerderheid voor een Brexit. Goud eindigde uiteindelijk rond de 1312 dollar per ounce, nog steeds een niveau dat niet meer gezien werd sinds juli 2014.

Goud gerelateerde activa gingen wereldwijd hoger terwijl investeerders op zoek gingen naar veilige havens, zoals Amerikaanse obligaties, dollars, de yen en edelmetalen. Aandelenmarkten over de hele wereld daalden flink, de drie belangrijkste Amerikaanse indices zetten een daling neer van zo’n 3 procent.

Zelfs grote mijnbouwbedrijven in basismetalen vonden beschutting tegen de schok van het besluit van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten. De totale mijnbouwsector in Londen daalde (slechts) met 2,5 procent, terwijl de blue-chip FTSE 100-index met maar liefst 4,6 procent daalde.

Ook in de VS profiteerden de mijnbouwaandelen in een vlucht naar veiligheid. De VanEck Vectors Gold Miners ETF ging 6 procent hoger. Ook hier waren de grootste stijgers de goudproducenten Randgold Resources en Fresnillo, wiens aandelen stegen met respectievelijk 19,4 en 12,5 procent.

Bronnen: CNBC, Financial Times, Reuters

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]