Goudmarkt Londen kent dagelijks volume van 37 miljard dollar

De leden van de London Bullion Market Association (LBMA) verhandelden vorige week voor minstens 30,2 miljoen ounces goud, ter waarde van 36,9 miljard dollar, per dag.

Dit volgens de laatste gegevens van de LBMA. De LBMA wil met de nieuwe gegevens een nauwkeuriger beeld geven van de Londense goudmarkt en transparantie verbeteren.

Londen is een wereldwijde hub voor de handel in goud. De meeste handel vindt plaats in over-the-counter (OTC) transacties tussen banken, makelaars en handelaren. Zij waren vooralsnog terughoudend om activiteiten openbaar te maken.

Met regelgevende instanties die aandringen op meer transparantie zijn de LBMA-leden nu begonnen met het rapporteren van transacties in Londen en Zürich, een ander handelscentrum dat nauw verbonden is met Londen.

Volgens de LBMA hebben haar leden vorige week dagelijks gemiddeld 30,2 miljoen ounces – of 939 ton – verhandeld, dat gelijk staat aan 74 Londense dubbeldekkers.

In zilver verhandelden de LBMA-leden dagelijks gemiddeld 359,3 miljoen ounces ter waarde van zo’n 5,2 miljard dollar.

De volumes zijn iets hoger dan de vorige schattingen van de omvang van de Londense edelmetaalmarkten. Die schattingen kwamen uit op zo’n 25 miljard dollar per dag.

Daarnaast geven de LBMA-gegevens geen volledig beeld van de handel in Londen. LBMA-leden zijn verantwoordelijk voor de meeste, maar niet alle activiteit, en sommige leden hebben volumes nog niet gerapporteerd.

Analisten wijzen erop dat de gegevens aantonen dat de in New York gevestigde Comex-goudmarkt, voor deze bepaalde week in ieder geval, iets groter is dan de Londense markt.

Ze overtreffen beide daarbij in ieder geval wel de nummer drie grootste goudmarkt – Shanghai – met behoorlijke cijfers.

Futures volumes op de Amerikaanse beurs van CME Group kwam vorige week uit op ongeveer 34 miljoen ounces goud per dag. Voor zilver ging het om 552 miljoen ounces per dag.

De LBMA wil vanaf nu de komende drie maanden de gegevens één keer per week publiceren.

Daarna is het de bedoeling dat men overgaat naar dagelijkse rapportage. Ook wil het beginnen met het publiceren van gegevens voor platina en palladium.

Het initiatief maakt deel uit van een breder initiatief van de LBMA om de goudmarkt transparanter te maken na druk van regelgevers en beschuldigingen van manipulatie.

Daarbij zijn ook verschillende regelingen getroffen die erop duiden dat er bepaalde periodes sprake was van manipulatie. Diverse banken hebben boetes betaald om die zaken af te kopen.

Nu wil men middels openheid van zaken meer transparantie bieden in de edelmetaalmarkten.

De LBMA is daarom ook vorig jaar al begonnen met het publiceren van maandelijkse gegevens waaruit blijkt hoeveel goud en zilver is opgeslagen in de edelmetaalkluizen van Londen.

Eind juni kwam dat neer op 7.684 ton goud met een waarde van 309 miljard dollar en 34.901 ton zilver, ter waarde van 18 miljard dollar.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]