Goudimport Turkije schiet met 688 procent omhoog

De politieke onrust in Turkije, de actieve deelname van het land in de burgeroorlog in buurland Syrië en de verhoogde terroristische dreigingen, in combinatie met president Recep Tayyip Erdoğan’s oproep aan Turkse burgers om hun buitenlandse activa (dollars) om te wisselen voor de Turkse lira of goud, heeft voor december een enorme piek gezorgd in de goudimport.

Volgens gegevens van de Borsa Istanbul kende de goudimport in december een stijging van maar liefst 688 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De goudimport in december 2016 betrof 36,7 ton. In december 2015 importeerde Turkije nog 4,65 ton goud. De vorige keer dat er zoveel goud werd geïmporteerd was in november 2014, toen er 47,1 ton aan goudimport werd gerapporteerd.

Over heel 2016 bereikte de goudimport de 106,19 ton, een stijging van 118 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Ten opzichte van 2014 daalde de import nog met 63 procent tot 48,7 ton in 2015.

Turkije kent verder een groeiende goudmijnbouwsector, maar die produceerde in 2015 slechts 27,4 ton, een daling ten opzichte van de twee voorgaande jaren.

De goudmijnbouwproductie piekte in 2013 op 33,6 ton, maar er blijken in Turkije aanzienlijke onontgonnen reserves te zijn.

Volgens de Turkse Gold Miners Association (TGMA) heeft Turkije een aantal gigantische goud-deposito’s. Er mag verwacht worden dat de productie en output de komende jaren daarvan en daardoor zal stijgen.

Turkije is volgens het IMF ter wereld de op 12-na grootste aanhouder van het edelmetaal met 452,5 ton aan goudreserves.

Daarbij moet worden opgemerkt dat ook goudvoorraden die door commerciële banken worden aangehouden in het totaalcijfer worden meegerekend. Hierdoor schommelt het aantal aanhoudingen meer dan bij andere landen.

Bronnen: Sharps Pixley, Hurriyet Daily News

Foto: Flickr

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.