Goudimport India op laagste niveau in meer dan tien jaar tijd

De Indiase goudimport daalde in 2020 naar het laagste niveau in meer dan tien jaar tijd. India was de afgelopen jaren op China na het land waar de goudconsumptie wereldwijd het hoogst was.

Reden voor die verminderde import is onder meer te vinden in het feit dat wegens restricties door de pandemie zich er logistieke problemen voordeden om goud van A naar B te krijgen.

Daarnaast was er een verminderde vraag wegens de hogere prijs van het edelmetaal en is de Indiase overheid al een tijd bezig om het aanhouden van goud te ontmoedigen.

De Indiase goudimport daalde vorig jaar tot 275,5 ton, het minst sinds 2009, zo blijkt uit gegevens van de World Gold Council (WGC).

Ashish Pethe, voorzitter van All India Gem & Jewellery Domestic Council: “In the last few months we have seen that though retail sales picked up, the recycling of scrap sale has increased with people using old gold to buy”

Terwijl de vraag naar goud in de retailmarkt is gedaald is er wel een stijging te bemerken bij beleggers. Er wordt zeker in deze onzekere tijd naar goud gekeken als veilige haven.

De Indiase futuresprijzen van goud bereikten in augustus een recordhoogte. In 2020 stegen die futuresprijzen met bijna 30 procent, wat een grootste stijging markeerde in bijna tien jaar tijd.

De aankoop van goud middels goud-ETF’s zag, net als in de rest van de wereld, ook in India een gigantische stijging vorig jaar. Investeringen in die Indiase goud-ETF’s was maar liefst 400 maal meer dan het jaar ervoor.

Vidya Bala, medeoprichter van Primeinvestor.in: “Risk aversion has traditionally seen a flight to gold. This led to the sharp rally in 2020. But the correction in August has given some leeway for investors to accumulate. Lack of closure on the COVID-19 pandemic saga and lockdowns could still keep interest in gold alive well in 2021”

Volgens P.R. Somasundaram, managing director India bij de WGC, zal de vraag naar fysiek goud dit jaar weer toenemen. Wegens de pandemie zijn er veel festiviteiten uitgesteld, zo ook huwelijken, waarbij Indiërs normaliter veel goud voor aankopen.

Nu de wereld langzaam maar zeker weer richting normaal gaat zullen die festiviteiten weer oppikken, waarbij ook de aankoop van goud / sieraden toe zullen nemen, aldus Somasundaram.

Bronnen: Bloomberg, Economic Times

Foto: Flickr