Centrale bank Zimbabwe wil goudsmokkel tegengaan

De centrale bank van Zimbabwe is van plan om een meerderheidsbelang te verkopen van Fidelity Printers and Refiners, het enige bedrijf in het Zuid-Afrikaanse land dat goud op mag kopen.

Het wil daarmee een stukje compliance van de handel in het edelmetaal stimuleren en zo de goudsmokkel terugdringen.

Elk jaar wordt er voor meer dan 1,5 miljard dollar aan goud het land uit gesmokkeld, waardoor de toch al broze economie wordt beroofd van cruciale inkomsten uit de valutahandel.

Fidelity Printers and Refiners zal in tweeën worden gesplitst, waarbij 60 procent van de goudraffinage-activiteiten aan particuliere beleggers wordt verkocht.

De centrale bank zal een aandeel van 40 procent behouden, plus volledig eigendom blijven van de afzonderlijke drukkerij- en muntactiviteiten.

Centrale bankgouverneur John Mangudya: “The unbundling of FPR is designed to partially privatize the gold refining business. By being part of the decision-making process on gold trading, it is expected that the gold producers’ compliance levels in the trading of gold will significantly increase”

De goudsmokkel floreert onder een wet die mijnwerkers dwingt edelmetaal te verkopen aan FPR, dat vervolgens 70 procent van de goudprijs in dollars uitbetaalt.

Die uitbetaling geschiedt echter in de lokale valuta, die niet alleen buiten het land waardeloos is, maar ook nog eens tegen een koers die ver onder het niveau ligt ten opzichte van de zwarte markt.

Grotere goudproducenten in Zimbabwe hebben de regering onder druk gezet om de wet die hen verplicht tot verkoop aan de centrale bank af te schaffen.

De mijnbouwsector is de sleutel tot het heropstarten van een economie die gebukt gaat onder een acuut tekort aan brandstof, voedsel en een harde valuta (dollars).

De goudverkopen aan de enige afnemer en exporteur van goud in Zimbabwe (FPR) daalde vorig jaar met 31 procent tot slechts 19 ton.

De goudexport is voor Zimbabwe de belangrijkste bron van buitenlandse valuta, waarbij die daling van 31 procent duidelijk wordt hoe groot het probleem is.

In 2018 ontving FPR nog 33,2 ton goud, in 2019 daalde dat tot 27,6 ton en afgelopen jaar was dat dus 19 ton goud. Kleinschalige producenten verkochten vorig jaar slechts 9,35 ton, tegenover 17,48 ton in 2019.

Vorige maand verbood Zimbabwe ook het gebruik van kwik in de mijnbouw, waardoor de productie op korte termijn nog verder zou kunnen worden ingeperkt.

Bronnen: Reuters, Bloomberg

Foto: Flickr