Goudimport India daalt voor derde maand op rij

De goudimport in India zou in november voor een derde achtereenvolgende maand zijn gezakt ten opzichte van een jaar geleden.

Voorraden op de lokale markt blijken nog steeds hoog en de vraag valt tegen.

Aankopen vanuit het buitenland daalden tot 91,5 ton, in vergelijking met 111 ton een jaar geleden, aldus een persoon bekend met de gegevens maar die niet geïdentificeerd wilde worden wegens het feit dat de informatie nog niet openbaar is.

Woordvoerder D.S. Malik van het Indiase Ministerie van Financiën weigerde commentaar te geven op de cijfers.

De Indiase goudconsumptie zal volgens het World Gold Council (WGC) dit jaar waarschijnlijk uitkomen op het laagste niveau in acht jaar tijd, zo gaf het vorige maand aan.

Consumptie zal eerder aan de onderkant van het bereik van de 650 ton tot 750 ton uitkomen dat in februari voorspeld was, aldus P.R. Somasundaram, managing director van de WGC in India.

Het zal in de buurt komen van de 666,1 ton van vorig jaar, zo gaf hij toen aan.

De voorraad op de lokale markt blijkt volgens cijfers van Bloomberg inderdaad ruim, met een importcijfer op de 868,6 ton in de eerste 11 maanden van 2017.

Dat getal ligt volgens het persbureau 68 procent hoger dan in 2016.

Het hoge importcijfer versterkte de lokale voorraden, nadat Indiase handelaren gebruik maakten van regelgeving die hen in staat stelde om belastingen op aankopen uit bepaalde landen te vermijden.

Dit voordat India de regels in oktober aanscherpte.

De goudimport in India kende daarna in november bijna een halvering ten opzichte van een jaar geleden.

Een stijging van de prijs van het edelmetaal beteugelde aankopen voor onder meer Indiase bruiloften in oktober, zo gaven Indiase ambtenaren en analisten vandaag aan.

De goudimport in november bedroeg zo’n 55 ton, een scherpe daling ten opzichte van de 100,6 ton in dezelfde periode vorig jaar.

Een daling van de goudaankopen door India, op China na ’s werelds grootste goudconsument, zou nu wel eens een flinke impact kunnen hebben op de goudprijs wereldwijd, dat in de buurt koerst van haar laagste punt in twee maanden tijd.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999