Goudimport China vanuit Hongkong keldert met 85 procent

De zwakke vraag naar goud vanuit Azië werd eens te meer bevestigd door de laatste Chinese importgegevens over goud in 2020.

China’s netto goudimport bedroeg slechts 40,9 ton in 2020 wat 85 procent lager is dan het totaal van 267,6 ton in 2019, zo bleek uit de meest recente gegevens van het Census and Statistics Department van de Hongkongse overheid.

Dit bevestigt dat de goudvraag vanuit China vorig jaar zeer gematigd was, aldus Commerzbank-analist Carsten Fritsch.

Fritsch: “It should be noted that China also imports gold from other countries, however. One of these being Switzerland. That said, shipments from Switzerland had also plunged to a very low level of late”

Uit de importgegevens bleek wel dat er in december een lichte opleving te bemerken was van 5,6 ton netto goudimport. Hoewel dit het jaarbeeld niet veranderde wijst de opleving in december wel op een mogelijk sterk herstel in 2021, aldus analist Colin Hamilton van BMO Capital Markets.

Deze stijging weerspiegelt het aanhoudende herstel van de vraag naar goud in de detailhandel in het land waarbij de orders vooral in de aanloop naar het Chinees Nieuwjaar aantrekken, aldus Hamilton.

Het benadrukt dat er nog veel ruimte is voor herstel van dit segment in de komende maanden. De vraag naar goud vanuit de sieradensector zal dit jaar een sterke opleving kennen na een instorting in de eerste helft van 2020 wegens de Covid pandemie.

Ook in andere Aziatische landen is er een opleving te verwachten naar de vraag naar goud.

Ronan Manly, edelmetalenanalist bij BullionStar in Singapore: “We envisage strong retail demand outlook over the next few months on the back of seasonal factors such as the upcoming Chinese New Year and the new 2021 bullion coin releases from the major national mints”

Harshad Ajmera, van JJ Gold House in het Indiase Calcutta, geeft te kennen dat er langzaamaan weer verbetering komt in de vraag en detailhandelaren weer meer goud aankopen voor bruiloften.

Ook de vraag naar goud in India was het afgelopen jaar bijzonder laag te noemen. Sterker, de afgelopen 25 jaar lag die vraag niet zo laag als in 2020 het geval was.

Bronnen: Kitco, Reuters

Foto: Flickr