Gouden momentum moet worden afgewacht

Goud gaat ook vandaag, een dag na de vrijgave van de notulen van de FOMC meeting van de Fed, vrolijk hoger.

Uit de notulen van de december vergadering, waarin de Fed de rente voor de tweede keer verhoogde in 10 jaar tijd, blijkt dat sommige leden liever een sneller tempo van renteverhogingen ziet.

Voor goud wordt geschreven dat dit een negatief gegeven is maar de goudprijs kraait er niet naar en staat zowel gisteren als vandaag een procent hoger.

De goudprijs noteert rond het hoogste punt in vier weken tijd en ging na de renteverhoging midden december, net als de renteverhoging in december 2015, juist omhoog.

Het edelmetaal kent dus een sterke start van het nieuwe jaar, hoewel analisten waarschuwen dat het slechts een korte opleving zou kunnen betreffen. Jeffrey Halley, senior marktanalist bij brokerage OANDA in Singapore:

It’s more of a dollar sell-off than a gold move. The dollar is weak across the board and gold itself has technically broken out of its down channel in December

Goud is sinds december ondertussen met 5 procent gestegen, sinds haar laagste punt in 10 maanden tijd. Een edelmetaalhandelaar uit Japan gaf aan dat het ook mogelijk is dat huidige prijssterkte komt doordat het Chinese Nieuwjaar om de hoek gluurt.

Zwitserse raffinaderijen en Finance Group MKS Pamp trekt die conclusie ook, hoewel zij wel vraagtekens zetten bij huidige sterkte in de goudprijs. In een toelichting gaven zij aan:

Chinese New Year demand is expected to support the metal over the short-term, but consolidation above $1160 will be required for a run higher

Met een goudprijs boven de 1.170 dollar per ounce lijkt het inderdaad een goed begin van het nieuwe jaar. Daarnaast geeft Carsten Menke, analist bij Julius Baer, aan dat ook de uitstroom uit goud ETP’s een goed teken afgeven. Menke:

The dollar index has consolidated and the big outflow from exchange-traded products (ETPs), which has been the biggest headwind for gold in the past few months, has stopped recently

Ook Phillip Streible, markt strateeg bij RJO Futures, geeft aan dat de recente prijs mogelijkheden biedt. Het is in zijn ogen echter te vroeg om te spreken van een hernieuwd bullish momentum. Streible:

To be sure, we cannot conclude a major reversal higher from such a smaller-degree momentum failure. But while… short-term risk parameter remains intact, neither should we ignore it as a possibility

Daarnaast blijkt Commerzbank uitgesproken positief over het edelmetaal. Met name in verband met het komende presidentschap van Trump en de Brexit-gesprekken. Voor de korte termijn geeft zij geen advies maar ziet de goudprijs langzaam maar zeker hoger kruipen.

Bronnen: Reuters, Kitco, Barron’s, Buillion Vault, Wall Street Journal

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]