Goudaanhoudingen Venezuela bij Bank of England stijgen

De goudaanhoudingen van Venezuela bij de Bank van Engeland zijn gestegen, dit nadat het een lening – afgesloten met Deutsche Bank in ruil voor goud – wist af te betalen.

Dit alles ten tijde dat Groot-Brittannië niet precies weet wat te doen met de vraag van de Venezolaanse overheid om haar goud dat wordt aangehouden bij de Bank of England vrij te geven.

Daarnaast ten tijde dat Maduro’s tweede termijn zojuist in is gegaan, maar die wordt alom als onwettig beschreven. Veel landen, inclusief de oppositie in Venezuela, erkennen Maduro niet meer als president van het door extreme inflatie geraakte land.

De overheid van Venezolaans president Nicolas Maduro heeft sinds vorig jaar tot doel gehad om zo’n 550 miljoen dollar aan goud te repatriëren dat zij op heeft geslagen bij de Bank van Engeland.

Die aanhoudingen bij de Bank of England door Venezuela verdubbelde in december tot 31 ton. Dat zou zo’n 1,2 miljard dollar aan waarde vertegenwoordigen.

Venezuela was in 2015 een lening aangegaan bij Deutsche Bank, waarbij 17 ton goud als onderpand diende. Nu wist de Venezolaanse overheid die lening terug te betalen, waarmee het goud weer vrij kwam op naam van de Venezolaanse overheid.

De goudaanhoudingen van het land daalde verder in november tot 134 ton, terwijl dat begin 2018 nog 150 ton betrof.

Dit komt voor een deel omdat Venezuela vorig jaar begonnen is met het exporteren van goud naar Turkije in ruil voor voedsel, om zo de sancties opgelegd door voornamelijk de VS te omzeilen.

De Bank of England wordt nu geconfronteerd met politieke druk van de Venezolaanse oppositie en leden van het Britse parlement om Maduro niet bij te staan in repatriëring van het goud.

Het verliezen van het goud zou een aanzienlijke klap zijn voor de Venezolaanse financiën en is van cruciaal belang voor onder meer de import van voedsel en medicijnen.

De oppositie in het land geeft echter aan dat het goud niet moet worden gerepatrieerd, omdat daarmee de gecorrumpeerde Venezolaanse overheid mee kan worden gefinancierd.

Daar staat tegenover dat een weigering van repatriatie van het goud, dat toebehoort aan de centrale bank van Venezuela, er voor kan zorgen dat ook andere landen zich zorgen gaan maken over eigen opgeslagen goud bij de Bank of England.

Bronnen: Hurriyet Daily News, Reuters

Foto: Flickr