Goud zou kunnen gaan presteren in 2018

Goudbeleggers in de VS kennen tot nu toe een prima 2017. De goudprijs steeg in dollars sinds 1 januari met meer dan 10 procent.

Beleggers in Europa profiteerden minder. Zij kenden tot nu toe een minimaal verlies op goud gekeken naar de koers van de euro.

Fondsmanager James Luke van Schroders is buitengewoon enthousiast over goud. Maar goed, dat is hij ook al een tijdje eigen.

Hij erkent dat het moeilijke jaren zijn voor grondstoffenbeleggers, en raadt voor het komende jaar niet aan om er breed erin te beleggen.

Een nieuwe goudrally zou echter wel mogelijk kunnen zijn en wanneer dat scenario werkelijkheid wordt, gaat zijn voorkeur uit naar goudmijnbouwaandelen.

De negatieve reële rente is positief voor goud dat een goede belegging is gebleken als aandelen slecht presteren. Aandelenwaarderingen zijn momenteel hoog, en dat zet een rem op toekomstige rendementen. De politieke risico’s stijgen bovendien, en goud wordt als veilige haven gezien

Een week geleden gaf Luke tien redenen om goud te bezitten.

De eerste zes redenen gelden overigens niet alleen voor goud, maar voor alle grondstoffen. Volgens Luke zijn er daarnaast nog vier extra redenen voor een positieve bewegingsrichting van de goudprijs.

  1. Goud biedt bescherming tegen oplopende inflatie.
  2. Goud is een geopolitieke hedge.
  3. Goud is goed voor de spreiding van de portefeuille.
  4. Goud is nu relatief goedkoop.
  5. Beleggers zitten zwaar onderwogen in goud.
  6. De goudmarkt is inefficiënt.
  7. Lage tot negatieve rentes spelen de goudprijs in de kaart.
  8. Aandelen zijn duur.
  9. Goud is negatief gecorreleerd aan de dollar.
  10. En als laatste is de verwachting dat met name de vraag uit China hard zal stijgen.

Daarnaast geeft hij aan dat er ook een kans bestaat dat de goudprijs niet weet te profiteren. Optimistische beleggers kopen geen goud, aldus Luke, en mocht de afbouw van QE goed verlopen kunnen de rentes gematigd omhoog en zal ook de politieke stress meevallen.

In dat scenario zal goud het moeilijk hebben.

Bronnen: IEX, Finanzen

Foto: Flickr