Goud: weldra een nieuwe bull market?

De dalende olieprijzen, de stijgende volatiliteit op de markt, de fors toenemende wereldwijde schuldenlast… heel wat beleggers beginnen stilaan terug te denken aan 2008. Eerder deze maand waarschuwde hedgefondsbeheerder al voor een nakende financiële crisis, die parallellen vertoont met de laatste grote crisis van 8 jaar geleden.

Dat doet sommige beleggers vermoeden dat we opnieuw voor een Fear Trade staan in goud. Jeffrey Gundlach, de legendarische obligatiekoning, deed onlangs een gedurfde uitspraak. Hij ziet het gele metaal met maar liefst 30% de hoogte ingaan tot 1400 dollar per ounce.

Hoewel je zulke voorspellingen altijd met een korrel zout moet nemen, kan je niet ontkennen dat de vraag naar goud fors aan het stijgen is, zowel in de VS als daarbuiten.

Goud heeft immers historisch een lage correlatie met aandelen. Ook vooraanstaande stemmen zoals Marc Faber van het Gloom Boom en Doom Rapport herhaalden dat aandelen wel eens fors zouden kunnen zakken. In die context kan beleggen in goud een manier zijn om je welvaart te beschermen tegen de capriolen op de beurs.

Beleggers in China lijken in te zien dat je een ferme positie in goud mag hebben in onzekere markttijden. Sinds juni 2015 is de Shanghai Composite Index zowat 45% gedaald, waardoor heel wat beleggers hun toevlucht zijn gaan nemen tot goud.

Ook in andere landen is de goudkoorts aan het opwarmen.

En het zou best wel eens kunnen dat de goud berenmarkt stilaan aan het aflopen is.

We hebben eens gekeken naar wat data uit het verleden.

De World Gold Council heeft immers beren- en stierenmarkten geanalyseerd voor het goud sinds 1970. Stierenmarkten worden gedefinieerd als markten waarin de goudprijzen langer stijgen dan twee opeenvolgende jaren, en berenmarkten als de periodes waarin ze een langere tijd daalden. Het gecumuleerde verlies in elke berenmarkt is relatief gelijklopend, met een return van gemiddeld 42,7%.

De huidige berenmarkt heeft een negatieve return van zowat 44%. Dat is in historisch opzicht dus helemaal niet abnormaal te noemen. Dat doet vermoeden dat we wel eens klaar zouden kunnen zijn voor een bull market in het goud!

De veiligste manier om daar op in te spelen is het fysiek opvragen van goud in eigen bezit, in de vorm van munten en staven. Op die manier weet je het beste wat je in huis hebt, letterlijk gezien dan!

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]