Goud verliest kracht, aandelen stijgen fors

De afgelopen dagen steeg de goudprijs fors, omdat we zagen dat de netto posities van speculanten op de futuresmarkten aanzienlijk bullish waren geworden. Iedereen mikte een beetje op hogere goudprijzen. Het bekende fenomeen doet zich dan voor: iedereen zit aan dezelfde kant van de trade en wanneer de aandelenbeurzen dan opveren, gaat iedereen uit goud.

Een belangrijk element dat meespeelt, is dat de orkaan Irma uiteindelijk minder schade heeft aangericht dan oorspronkelijk werd gedacht. Beleggers waren eveneens opgelucht omdat Noord-Korea geen nieuwe raketten de lucht instuurde.

We kunnen het herstel op de beurzen dus best bestempelen als een relief rally, een opluchting dat enkele negatieve elementen die voordien op de markten wogen, zich uiteindelijk niet hebben doorgezet.

Dankzij deze positieve ingesteldheid van beleggers steeg de Dow Jones index fors, met maar liefst 250 punten. Ook moeten we rekening houden met een aanzienlijke versterking van de Amerikaanse dollar. Die heeft ook roet in het eten gestrooid. Hierdoor ging de goudprijs op één dag maar liefst 20 dollar lager.

Het is uiteraard positief dat Noord-Korea zich een tijdje koest houdt en voorlopig geen nieuwe rakettesten meer uitvoert, maar dat wil niet zeggen dat de situatie nu helemaal ontmijnd is, wel integendeel. De situatie blijft nog steeds bijzonder explosief.

We zouden dus niet te snel veronderstellen dat de kust nu helemaal veilig is en dat het niet meer nodig is om bescherming op te nemen in de portefeuille, omdat de aandelenbeurzen nu een paar dagen op rij stijgen.

De opname van edelmetalen in een portefeuille is niet alleen een manier om het risico te verminderen en de volatiliteit uit te vlakken, het is ook een manier om een gedeelte van het vermogen buiten het traditionele financiële of banksysteem te houden.

Daarom is het meer dan ooit noodzakelijk om een dergelijke bescherming in te lassen.

[xyz-ihs snippet=”goud”]