Goud ter waarde van meer dan $30 miljoen gestolen op luchthaven São Paulo

Gewapende mannen hebben in Brazilië 750 kg goud gestolen, dat naar schatting meer dan $30 miljoen waard is. De criminelen stalen het goud en andere edelmetalen afgelopen donderdag op het vliegveld van Sao Paulo.

Het goud lag opgeslagen bij een vrachtterminal bij een van de drukste vliegvelden van Zuid-Amerika. Volgens de politie hebben de criminelen daarbij twee luchthavenarbeiders in gijzeling genomen.

De verdachten gingen de Guarulhos luchthaven in São Paulo in, verkleedt als politiemannen. Zij namen goud in beslag dat op weg was naar New York en Zurich.

Verscheidene verdachten kwamen bij de luchthaven aan in een zwarte pick-up truck. Die truck had een kleurstelling die bijzonder veel lijkt op die van de Braziliaanse federale politie, zo maken beveiligingsbeelden duidelijk.

Vier mannen verlieten het voertuig met een bedekt gezicht, van wie er minstens één een geweer had. Zij confronteerden de arbeiders op de luchthaven, die vervolgens de pick-up truck in moesten laden met de waardevolle lading. Binnen drie minuten was de buit binnen.

https://twitter.com/MalenaThiago/status/1155009564950945798

Er is daarbij sprake van “inside information”. Eerder suggereerden rapporten al dat de verdachten woensdag waarschijnlijk familie van één van de werknemers hebben ontvoerd om zo meer informatie over de zending te verkrijgen.

Later bleek dat er in ieder geval familie van één medewerker van beveiligingsbedrijf Brink’s was gekidnapt, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de zending. De persoon werd op deze wijze gedwongen gedetailleerde informatie te leveren.

Een politierapport geeft aan dat de dieven met zo’n 750 kg goud en andere edelmetalen zijn vertrokken en nog steeds niet zijn gepakt.

Een woordvoerster van de luchthaven heeft aangegeven dat er niemand gewond is geraakt tijdens de overval, hoewel het onduidelijk is hoe het met de gegijzelden is gesteld.

Bronnen: BBC, Reuters, Bloomberg

Foto: Flickr