Goud stijgt 13% dit jaar, zilver 12%

Hoewel de goudprijzen het lastig hebben om door de kritieke psychologische weerstand te breken van 1300 USD per ounce, ziet ten minste één edelmetaalbedrijf dit als een tijdelijke onderbreking in de weg naar hogere prijzen.

In zijn voorspelling voor 2019 zegde MKS PAMP Group dat ze verwachten dat de goudprijzen een hoogtepunt zullen bereiken van 1460 USD per ounce met prijzen die een gemiddelde zullen behalen van zowat 1355 USD per ounce. Dit is een van de meest bullish vooruitzichten op het vlak van edelmetalen en het vertegenwoordigt een winst van bijna 13% ten opzichte van de huidige prijzen. De goudfutures voor februari werden voor het laatst verhandeld rond de 1294 USD per ounce. Dat is een stijging van 0,46% op dagbasis.

De analist van dienst beschouwt 2019 als een jaar waarin de activa geherbalanceerd worden en er vers geld vloeit naar goud. Dat schreven ze in een rapport dat woensdag werd gepubliceerd.

De analisten gaven tevens mee dat zij het potentieel zien voor stijgende goudprijzen aangezien de Fed het tempo van zijn monetaire verstrakking dit jaar zal vertragen. Hierdoor is het weinig waarschijnlijk dat de Amerikaanse dollar nog verder zal versterken, zeker niet in de tweede helft van het jaar. Dit in combinatie met de aanhoudende debatten tussen de VS en China, de geopolitieke spanningen, de politieke onrust en de bijkomende neerwaartse correcties op de aandelenmarkten zorgen voor een bijzonder aantrekkelijk klimaat voor goud en zilver.

Het bedrijf is ook bullish voor zilver, maar ziet het witte metaal nog minder goed presteren dan goud. Er is immers ook steeds een industriële component aan.

Ondanks deze stellingen gaat de voorkeur van het bedrijf uit naar nog een ander edelmetaal, met name palladium. Dit edelmetaal was opnieuw de top performer in 2018 en sloot het jaar maar liefst 17% hoger af. Hierdoor is de prijs in twee jaar tijd maar liefst verdubbeld.