Goud onder de 1300

Voor de eerste keer sinds de Brexit gaat de goudprijs onder de 1300 USD per ounce op dinsdag. Het is interessant om te zien hoe enkele valutaparen evolueren vandaag. De USD/JPY stijgt fors en dat voor de zesde opeenvolgende dag op rij. Op het moment van schrijven gaat er zelfs 1% bij. Dat is de sterkste stijging in vijf weken tijd.

De USD/JPY is uitgebroken boven het 50-daagse gemiddelde en zit nu opnieuw op de hoogtepunten die werden gezien in september. Normaal is een daling van de yen goed voor de beurzen en het goud, maar vandaag niet.

Goud heeft over het algemeen last van zwakte. Hierdoor zijn we aanbeland op het laagste peil in twee weken tijd. De dollar spint immers garen bij sterke Amerikaanse economische cijfers. De Amerikaanse fabrieken deden het immers bijzonder goed vorige maand en de activiteit bereikte een hoogtepunt. Hierdoor verdwijnt de angst dat de Amerikaanse economie wordt meegesleurd in een recessie.

De dollarindex, die de evolutie van de dollar meet tegenover een mandje valuta’s, steeg met 0,5%. De goudprijzen staan onder druk, ondanks het feit dat de bankencrisis nog volop woedt. Deutsche Bank is echter een beetje kunnen herstellen van de forse klap die het aandeel de afgelopen maanden en weken gekregen heeft. Hierdoor zijn beleggers er tijdelijk weer een beetje geruster op dat alles wel goedkomt, maar helaas is dit optisch bedrog.

Ook technisch is er nog altijd een weerstand op 1350 USD per ounce, en daar is het goud nog niet door kunnen breken. Het is best mogelijk dat we de komende dagen nog een beetje verder zakken en dat we rond de 1270 USD per ounce geraken. Indien er nog meer positieve signalen naar buiten komen over de macro-economie, kan goud wat verder onder druk komen te staan. Hierdoor stijgt weer de kans op een renteverhoging in de VS, waardoor de opportuniteitskost voor het aanhouden van fysiek goud, dat geen rente of dividend oplevert, toeneemt.

Ook de Chinese markten zijn vandaag gesloten, waardoor er van die kant ook weinig animo komt voor het goud.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]