Goud onder de $1.400 maar bodem lijkt gezet

Goud koerst terug onder de $1.400 per ounce, nu de V.S. en China overeen zijn gekomen geen nieuwe importheffingen in te voeren.

Presidenten Donald Trump en Xi Jinping kwamen eveneens overeen de onderhandelingen te hervatten, in een poging om de verschillen tussen de twee grootste economieën ter wereld op te lossen.

De goudprijs daalde vervolgens het meest in een jaar tijd. Toch lijkt het erop dat die daling tijdelijk is, aangezien beleggers nu hun focus leggen op Amerikaanse banencijfers komende vrijdag, dat invloed zal hebben op de volgende beleidsbeslissing van de Federal Reserve.

Ross Norman, CEO van goud broker Sharps Pixley: “Gold was well overdue a period of consolidation and gold bulls should welcome it. This provides a welcome entry point”

Goud deed vorige week het hoogste punt in zes jaar tijd aan, aangezien de grootste centrale banken – inclusief de Amerikaanse Federale Reserve – aangaven een meer accommoderend beleid te kunnen gaan voeren.

Gedreven door speculatie dat de Amerikaanse rentetarieven al snel lager kunnen zag goud een flinke opleving, waarbij ook de goud-ETF’s spekkoper waren. In juni namen deze ETF’s liefst met 5 procent toe, terwijl de goudprijs in juni 8 procent steeg.

Zo’n $5.4 miljard stroomde in de goud-ETF’s in juni, met een recordbedrag van $1.6 miljard aan instroom in de SPDR Gold Shares op 21 juni. Het zorgde voor de grootste stijging in goud-ETF’s sinds half 2016.

Goud had de nodige moeite om boven de $1.350 te geraken, nadat de Fed eind 2015 de rente begon te verhogen. Het kreeg eind juni echter de nodige steun, toen beleidsmakers aangaven bereid te zijn wederom de rente te verlagen.

Hierdoor brak de koers door dat technische niveau, waarmee het gelijk het hoogste niveau aandeed sinds 2013.

Die rally heeft de stieren wakker geschud. Met de stijging van de goudprijs namen de totale activa in grondstoffen-ETF’s 12 procent toe ten opzichte van een maand eerder, tot $144 miljard.

Goldman Sachs voorspelt nu dan ook dat de Bloomberg Commodity Index de komende drie maanden een winst tegemoet kan zien van 5 procent.

Analisten bij Commerzbank gaven gisteren aan niet te verwachten dat goud nog veel lager gaat, na de daling afgelopen weekend. Volgens hen zijn het vooral de komende ECB- en Fed-renteverlagingen en (geo)politieke risico’s die tegen een uitgesproken en blijvende prijsdaling pleiten.

Bronnen: Financial Review, Bloomberg

Foto: Flickr