Goud nu meer dan ooit een belangrijke belegging

Investeerder en miljardair Seth Klarman ziet de waarde in van het aanhouden van goud, zeker nu enorme onzekerheden de markt blijft domineren.

In een recent interview waarschuwde Klarman dat de Amerikaanse economie voor een uitdaging staat, met een tragere economische groei en stijgende inflatie. Daarbij meent hij dat zelfs met huidige selloff, de aandelenmarkt nog steeds te hoog staat.

Volgens hem zullen aandelenmarkten blijven dalen naarmate de rentevoeten stijgen. Hoewel Klarman verwacht dat de rente zal stijgen, ziet hij daarbij wel een grens aan het huidige agressieve optreden van de Federal Reserve.

Klarman verwacht daarnaast een sterke Amerikaanse dollar, welke de dominante reservemunt van de wereld zal blijven.

Maar hoewel stijgende rentetarieven en een sterke Amerikaanse dollar tegenwind betekenen voor goud is hij nog steeds fan van het edelmetaal, zowel als store of value als safe-haven hedge.

Klarman: “I think gold’s valuable in a crisis. If the world turns to hell, the war expands and gets worse, God forbid a nuclear weapon is used, I think people are going to say: ‘How do I know what anything’s worth anymore? I’m going to make sure I have some gold because I don’t want to not have money at a time of desperation.’ It may never come to that, but I think it’s prudent to have a little bit of your portfolio in gold”

De waarde van goud wordt merendeels bepaald wegens haar veilige haven status in tijden van geopolitieke onzekerheid en als veilige haven tegen inflatie.

Dat is de afgelopen paar jaar duidelijk gebleken, bijvoorbeeld toen de prijs in augustus 2020 een record bereikte van US 2.067 dollar per ounce.

Ook Warwick Grigor, oprichter van Far East Capital, meent dat het er nu goed uitziet voor goud – vooral omdat goudproducenten momenteel tot de best presterende spelers op de markt behoren.

Grigor: “Their performance has confirmed the view that gold is first and foremost a safe store of money. Gold is an insurance policy for your portfolio, more so than the speculative asset that many traders want it to be”

Grigor zegt dat er sterke parallellen te bemerken zijn tussen huidige economische omstandigheden en die in de jaren zeventig – namelijk oorlog, olie-embargo’s en de versnelling van een inflatoire cyclus.

Goud wist in die tijd en onder die omstandigheden spectaculair te presteren. Toen het in 1971 van de goudstandaard afkwam steeg het in het volgende decennium van 35 dollar per ounce tot een piek van liefst 850 dollar per ounce.

Met centrale banken die sindsdien een onbeperkte mogelijkheid hebben om geld en krediet te creëren, en dat ook niet eerder in deze hoeveelheid hebben gedaan, lijkt er voor goud een gouden toekomst weggelegd.

Bronnen: Kitco, Stockhead