De realiteit dringt door

De bovenstaande foto is geknipt uit een video waarin Macron Biden behoorlijk opgewonden inlicht over zijn gesprek met Mohammed bin Zayed al-Nahyan, president van de Verenigde Arabische Emiraten.

Macron heeft te horen gekregen dat de VAE aan hun maximale capaciteit zitten en de olieproductie niet meer kunnen verhogen.

Ook de Saudi’s hadden aangegeven dat zij nog maximaal 150.000 vaten olie extra kunnen produceren.

Dit is dus het moment dat de realiteit in het Westen doordringt en onze leiders beseffen dat Poetin ons met de rug tegen de muur heeft geklemd.

De realiteit die ik reeds beschreef in mijn ebook ‘De slag om de Petrodollar’:

‘Ze (de Russen)  hebben opeens alle leverage in handen omdat de wereld geruisloos is geëvolueerd naar een wereld met een tekort aan energie.

Europa kan niet zonder de Russische energie, en er is geen energieleverancier in de wereld te vinden die de plaats van Rusland kan innemen.

Wij hebben de Russische energie dus harder nodig dan de Russen onze euro’s en het is deze vaststelling die Poetin alle macht in handen geeft.”

Poetin heeft zijn huiswerk duidelijk beter gemaakt dan onze politici die meteen na de Russische invasie ondoordachte sancties invoerden om Rusland op andere gedachten te brengen.

Sancties die inmiddels in ons gezicht ontploft zijn en ons meer schade berokkenen dan de Russen.

In Rusland daalt de inflatie, verlaagt men de rente en viel er in het eerste kwartaal zelfs een kleine economische groei te noteren.

Rusland heeft een klap gekregen, en herstelt daar momenteel behoorlijk makkelijk van.

Wij daarentegen zien de situatie van kwaad naar erger gaan en spreken inmiddels over noodplannen om de Europese industrie af te schakelen van het gasnet.

Zijn we werkelijk bereid om onze welvaart te grabbel te gooien omdat Oekraïne het waanidee had om lid te worden van de NATO?

Zijn we werkelijk bereid om de toekomst van onze kinderen te riskeren voor een oorlog die de onze niet is?

In ieder geval, is het nu voor iedereen duidelijk dat de energietekorten een belangrijke ontwikkeling zijn en dat de energieprijzen wellicht nooit meer terugkeren naar de eerdere niveaus.

We moeten rekening houden met permanent hoge energieprijzen en dat betekent natuurlijk ook dat de olieproducenten nog vele jaren goede beleggingen zullen blijken.