Goud nu in zwakker seizoen

Net zoals de meeste activaklassen heeft goud ook een sterk seizoensgebonden performance. Van aandelen zeggen we vaak wel eens dat we ze tegen mei moeten verkopen, en in september terug moeten instappen.

Als we kijken naar de historie, dan komt goud nu terecht in een zwakker seizoen. Dat begint nu, en duurt tot de herfst. Sinds de goudprijs vrij begon te noteren in de Verenigde Staten in de vroege jaren 70, heeft fysiek goud een geannualiseerde return opgeleverd van slechts 1,2% in de periode van maart tot augustus, en dat staat in schril contrast met de andere zes maanden van het jaar. Dat was een conclusie die Mark Hulbert van Marketwatch heeft getrokken.

De vraag trekt doorgaans aan zodra de stille periode van de zomer is afgelopen en het goudseizoen in India en de diverse huwelijksfeesten beginnen. Dat gaat grofweg van oktober tot december. Nu mogen we misschien zwakkere prijzen verwachten, ervaren goudbeleggers weten dat deze tijdelijke situatie een mooie strategische aankoopgelegenheid voor de langere termijn vormt.

En wars van de technische omgeving voor goud, blijven we benadrukken dat het fundamentele plaatje er bijzonder goed uitziet. De wereldwijde omgeving blijft immers sterk gefocust op negatieve rentevoeten. Naast de negatieve rentevoeten blijft de wereld immers ook geconfronteerd met een devaluatie van alle munten.

De Chinese munt, de renminbi, is nog steeds fors overgewaardeerd en het ziet er naar uit dat deze munt verder zal verzwakken. Het plaatje voor goud zal dus niet gauw veranderen, tenzij de Fed de rente met meer dan 100 basispunten verhoogt. Ook dat is weinig waarschijnlijk, zodanig dat beleggers in goud ondanks de zwakkere seizoensperiode kunnen aankijken tegen een plaatje dat op lange termijn zelden zo positief is geweest.

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999