Goud nog altijd betere performer dan aandelen

Mei is alweer begonnen, dus misschien is het een goed moment om eens stil te staan bij de prestaties van de edelmetalen ten opzichte van de aandelenmarkten.

Iedereen is vol lof over de aandelenmarkten dezer dagen. Het grootste gevaar van een president Le Pen in Frankrijk is afgewend (blijkbaar), en daardoor kunnen de aandelenmarkten een rerating krijgen.

Dat is allemaal mooi natuurlijk, maar de financiële journalisten van de mainstream media lijken wel te vergeten dat ondanks de mooie rally op de aandelenmarkten, de edelmetalen het nog steeds beter doen!

Als we kijken naar de prestaties tot 28 april, dan zijn de cijfers toch vrij duidelijk. Goud is dan sinds het jaarbegin met 9% gestegen, terwijl zilver 7% kon bijtellen. De S&P 500 index blijft toch een beetje achter met een stijging van 6%.

De belangrijkste trends van de goud- en zilverrally blijven nog altijd overeind. Er zijn nu eenmaal een aantal hot spots in de wereld die een broeihaard van geweld zijn. Denken we maar aan Syrië en het Midden-Oosten, Noord-Korea en het dispuut in de Zuid-Chinese Zee.

Een van de belangrijkste redenen waarom goud momenteel niet stijgt, is de relatieve aantrekkelijkheid van de aandelenmarkten enerzijds, en het feit dat de omloopsnelheid van het geld (de zogenaamde velocity) niet is gestegen. De omloopsnelheid moet nu eenmaal stijgen opdat het grote publiek beseft dat hun geld aan waarde inboet. Zolang de geldmassa toeneemt maar de omloopsnelheid van het geld ter plaatse trappelt, zal ook het goud niet substantieel van de grond komen.

Is dat een slechte zaak? Uiteraard niet; het betekent dat u op dit moment nog goud en zilver kunt inkopen aan lage prijzen. Want wanneer is de beste tijd om een paraplu te kopen? Niet wanneer het regent natuurlijk, maar wanneer de zon schijnt! Bij de aankoop van edelmetalen geldt dezelfde logica.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]