Goud krijgt concurrentie van de USD

De Amerikaanse dollar zit de jongste dagen weer wat in de lift. De meeste beleggers beschouwen dit als minder goed nieuws voor de edelmetalen.

Frank Holmes, CEO van US Global Investors, denkt dat de Amerikaanse dollar op dit moment een concurrent kan en zal zijn voor de goudprijs. Daaruit besluit hij dat het onwaarschijnlijk is dat de goudprijs voor de tweede helft van dit jaar gaat aantrekken.

Holmes kijkt alvast vooruit naar de tweede jaarhelft, wanneer we hogere rentevoeten gaan beginnen zien en de geldhoeveelheid nog altijd sterk blijft. Holmes sprak ook eventjes over de cryptocurrencies. Hij gaf aan dat de digitale valuta’s hoger proberen te klimmen, maar dat er nog meer onzekerheid zit aan te komen, in het bijzonder over het gevolgde beleid.

Een belangrijk argument dat in het voordeel van de cryptocurrencies speelt, is dat de volatiliteit een pak hoger ligt. Holmes heeft deze volatiliteit berekend: de gemiddelde dagelijkse volatiliteit voor goud bedraagt 1% in vergelijking met 6 tot 7% voor de cryptocurrencies. Dat is wel een heel verschil.

Cryptocurrencies zijn ook een manier om buiten het banksysteem te gaan beleggen, maar het nadeel is duidelijk dat het geen reële of fysiek tastbare activa zijn. Goud en zilver zijn en blijven nog altijd de ultieme activa binnen een portefeuille. Zij bieden ook bescherming tegen een forse correctie op de markten.

Weinig activa kunnen dit vandaag de dag nog voorleggen. Vroeger speelden obligaties die rol, maar door de fors gedaalde rentevoeten is dit ook geen optie meer. Heel wat beleggers zijn ook geen diversifiëren naar obligaties die bijzonder risicovol zijn. Denken we maar aan high yield of emerging market debt.

Daarom spelen goud en zilver duidelijk de rol die ze moeten spelen. Denk er ook aan dat een hogere USD ertoe leidt dat wij, eurobeleggers, voor ons goud een hogere europrijs krijgen.

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.