Goud kijkt naar de Fed-meeting

Het goud is maandagochtend weer hoger gegaan, en staat nu dichtbij het hoogste peil in drie maanden. Dat is in het licht van de belangrijke vergaderingen van beleidsmakers in de Verenigde Staten en Japan. De belangrijkste meeting is ongetwijfeld de vergadering van de Fed op 15 en 16 maart, volgend op de renteverhoging in december. Beleggers in het gele metaal kijken ook fors uit naar de vergadering van de Bank of Japan.

Die zal immers deze week beslissen of 90 miljard dollar aan kortetermijnfondsen zullen worden vrijgesteld van de recent opgelegde negatieve rentevoeten.

We hebben hier op deze pagina’s al verschillende keren geschreven dat een van de belangrijkste argumenten om NIET  in goud te beleggen, namelijk het renteverlies, volledig is weggevallen. De afgelopen jaren was dit immers een van de belangrijkste argumenten van de goud disbelievers om niet in het gele metaal te beleggen. Andere beleggingsvormen leverden immers rente of dividend op, terwijl goud zelfs geld kostte om te bewaren.

Vandaag is de situatie helemaal anders. Maar liefst 43% van de totale massa aan Europese overheidsobligaties heeft vandaag een negatieve rentevoet.

Heel wat kleinere spaarders en beleggers zijn nu van mening dat het beter is om hun spaargeld in goud te beleggen in plaats van het op de bank te zetten. Daardoor zijn bijvoorbeeld in Japan de prijzen van goudstaven gestegen naar meer dan 5.000 yen per gram. Heel wat consumenten kopen nu zelfs aan deze prijzen terwijl ze vroeger heel wat behoudender waren.

De Bank of Japan doet immers verwoede pogingen om de kredietverlening aan te zwengelen en de lage inflatie te laten aantrekken. Dat doet veel Japanners vermoeden dat het tijd is om te stoppen met de massale aankopen van Japans overheidspapier, zoals ze al decennialang doen. Bovendien stijgt de verkoop van kluizen in Japan fenomenaal volgens bepaalde bronnen.

Heel wat beleggers vrezen dat ze zullen moeten betalen op spaargeld op de bank.

Klinkt bekend in de oren, niet? Ook in Europa mag je er zeker van zijn dat beleggers steeds meer in goud gaan schuilen. Het is een actief dat je makkelijk uit de klauwen van de overheid kan houden, en waar bovendien geen tegenpartijrisico tegenover staat. Overtuigende argumenten in deze waanzinnige tijden.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]