Goud kende beste jaar sinds 2010

Goud wist ook dit jaar een stijging neer te zetten ondanks stijgende rentes, hogere aandelenmarkten en een verbeterende wereldeconomie.

Het edelmetaal kende zelfs zijn beste jaar sinds 2010.

Goud futures op de Comex in New York stegen in 2017 met 13 procent, wat het tweede jaar op rij aan winst betreft.

Ook aanhoudingen in goud-ETF’s stegen voor een tweede jaar op rij, evenals de netto long positie in het edelmetaal door hedgefunds en andere grotere speculanten.

De langste reeks aan aaneengesloten dagelijkse winst in 18 maanden tijd zette goud voorbij haar 100-daags voortschrijdend gemiddelde deze week.

Voor sommige analisten een teken aan de wand dat ook 2018 en relatief goed jaar voor het edelmetaal wordt. Marty McGuire, managing director marktstrategie bij TJM Investments:

Next year, it might not get the benefit of a dollar as weak as it was in 2017, but I think it will do well despite that

Spot prijs in goud sloot vrijdag 29 december het jaar positief af op 1.302,50 dollar per ounce nadat het diezelfde dag een hoogtepunt aandeed van 1.309,30 per ounce.

Het begon 2017 op een prijs van 1.151 dollar per ounce, daarmee komt de stijging van dit jaar in dollars op iets meer dan 13 procent.

Met een sterkere euro dit jaar komt de goudprijs in euro’s uit op een verlies van iets minder dan 1 procent.

De 1.300 dollar grens blijft volgens analisten een belangrijk psychologisch niveau voor het komende jaar. George Gero, managing director bij RBC Wealth Management:

Look for continued steady gold over the 200-day moving averages and as gold is under invested. If we close over 1.300 dollar more asset allocators joining the long side

MKS PAMP trader Tim Brown gelooft dat goud moeite zal hebben de 1.300 dollar per ounce met overtuiging te doorbreken. Brown:

The yellow metal should meet some staunch resistance at the 1300 level

Chris Weston, hoofd marktstrategie bij IG heeft werkelijk geen idee. Goud heeft het volgens hem in 2017 prima gedaan maar zou ook best nog lager kunnen gaan. Hij is niet overtuigend positief maar ook zeker niet negatief. Weston:

I can make a really strong case for strong appreciation in gold, but I can also make a case of gold going down

Hij ziet het potentieel voor 2018 rond de 1.357 tot 1.375 dollar per ounce maar dat zou net zo goed lager kunnen gaan tot de 1.150 tot 1.100 dollar per ounce, aldus Weston.

Ook Kitco’s Jim Wyckoff ziet gebaseerd op technische analyse niet direct een richting voor 2018. Het kan zowel hoger als lager.

Zeker gezien dat goud sinds 2015 voornamelijk zijwaarts beweegt en het feit dat de maandelijkse chart niet bullish maar ook niet bearish is, is er volgens hem vooral reden te denken dat goud de komende maanden relatief vlak blijft.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr