Goud in mei top-importproduct VS

De Amerikaanse handel is in mei liefst 29,83 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het is daarbij voor het eerst dat goud de importlijst aanvoerde, zo blijkt uit gegevens van het Census Bureau.

Terwijl handelsgegevens enkel verontrustende gegevens lieten zien – de daling in mei is bijna 50 procent groter dan de 20,91 procent daling van april – staat het in schril contrast met de werkgelegenheidscijfers.

De Amerikaanse overheid kondigde namelijk aan dat de Amerikaanse economie in juni 4,8 miljoen banen toevoegde, waardoor er aanvankelijk behoorlijk positief werd gereageerd gekeken naar de aandelenmarkten.

De handelsgegevens vertellen echter een ander verhaal, met goud voorop als grote rode vlag.

Het edelmetaal trekt massaal kopers aan die bang zijn voor de economische vooruitzichten, met een prijs die enkel lijkt te kunnen stijgen.

Het edelmetaal is dit jaar tot nu toe met 17,5 procent gestegen in dollars, onder invloed van stimuleringsmaatregelen en renteverlagingen door de centrale banken.

Goud ging vorige week even door de 1.800 dollar heen, het hoogste niveau sinds oktober 2012.

De waarde van de import van goud steeg nog veel meer, met meer dan 1.700 procent ten opzichte van mei vorig jaar, toen computers nog de import-lijst aanvoerde.

Passagiersvoertuigen zijn van oudsher de belangrijkste Amerikaanse importproducten, maar die zijn met 76,88 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar mei.

Dat goud werkelijk gewild is blijkt wel uit het feit dat tot maart het slechts drie keer voorkwam dat er voor meer dan 2 miljard dollar in een maand aan goud werd geïmporteerd, gekeken naar de afgelopen tien jaar.

In maart bedroeg dit cijfer echter 3,07 miljard dollar, gevolgd door 7,54 miljard in april en mei topt dat bedrag nog eens, met 8,77 miljard dollar.

In totaal werd er in de V.S. dit jaar voor bijna 20 miljard dollar aan goud geïmporteerd.

Al het goud dat de Verenigde Staten binnenkomt, komt voornamelijk uit Zwitserland, dat van oudsher juist een belangrijke bestemming is voor de export van Amerikaans goud.

Bronnen: Forbes, Reuters, Trade numbers

Foto: Flickr