1 miljard dollar aan Venezolaans goud niet voor Maduro

Een Britse rechtbank heeft een slag toegebracht aan pogingen van het regime van Venezolaans president Nicolás Maduro, om toegang te krijgen tot 1 miljard dollar aan Venezolaans goud dat bij de Bank of England wordt vastgehouden.

De rechter oordeelde dat oppositieleider Juan Guaidó door het Verenigd Koninkrijk werkelijk erkend is als president van Venezuela.

Evengoed opvallend dat Engeland, na de erkenning van Guaidó, volledige diplomatieke betrekkingen bleef onderhouden met de regering van Maduro.

Een vierdaagse hoorzitting vorige week maakte echter een einde aan het geschil over de goudreserves die in de Bank of England worden aangehouden.

Het richtte zich op de vraag welke van de twee rivaliserende presidenten door Groot-Brittannië nu werkelijk als de legitieme leider van Venezuela wordt beschouwt.

De Britse regering sloot zich begin 2019 aan bij tientallen landen door Guaido, hoofd van het door de oppositie gecontroleerde congres van Venezuela, te steunen.

Guaido vroeg destijds aan de Bank of England om de regering van Maduro de toegang tot het goud te ontzeggen, dat Maduro volgens de oppositie wil gebruiken om zijn buitenlandse bondgenoten af te betalen.

In mei klaagde Maduro’s centrale bank, El Banco Central de Venezuela (BCV) de Bank of England aan om de controle terug te krijgen over het goud.

Hij vond dat de BCV werd beroofd van middelen die nodig waren om een reactie te bewerkstelligen om het coronavirus in Venezuela te kunnen bestrijden, of beter, financieren.

De Bank of England vroeg de rechtbank vervolgens te bepalen wie de Britse regering erkende als president van Venezuela.

Rechter Nigel Teare van het Hooggerechtshof oordeelde dat Groot-Brittannië Guaido ondubbelzinnig had erkend als grondwettelijk interim-president.

Teare baseerde zijn beslissing op de zogenaamde “one voice” doctrine, waarbij het hof een ondubbelzinnige verklaring van de Britse regering waarin de leider van een buitenlandse natie wordt erkend, als sluitend moet aanvaarden.

Teare: “The judiciary and the executive must speak with one voice. There cannot be two Presidents of Venezuela”

Sarosh Zaiwalla, een van de advocaten die het Maduro-kamp vertegenwoordigen, gaf donderdag aan dat de BCV graag tegen het vonnis in beroep wil gaan, maar die kans lijkt nihil.

De BCV noemde het besluit op Twitter “absurd“, omdat het Venezuela het goud heeft ontnomen dat het dringend nodig heeft om de pandemie het hoofd te bieden.

Als het beroep van de BCV wordt toegewezen betekent het dat het de komende weken wellicht naar het London Court of Appeal kan gaan. Mocht dat beroep succesvol zijn dan gaat het wederom naar het Hooggerechtshof.

De Bank of England heeft ongeveer 400.000 goudstaven ter waarde van zo’n 200 miljard pond in handen en is na de Federal Reserve van New York de grootste bewaarder van goud ter wereld.

Bronnen: Reuters, Financial Times

Foto: Flickr