Goud-ETF’s op recordhoogte

De aanhoudingen in goud-ETF’s wereldwijd is gisteren gestegen tot het hoogste punt ooit. Dit na een lange periode van aankopen, die in de afgelopen weken een extra impuls blijkt te hebben gekregen door de verspreiding van het coronaviruscrisis.

Vorige week berichtte Goudhub al dat aanhoudingen in beursgenoteerde fondsen gedekt door fysiek goud, de zogenoemde goud-ETF’s, het hoogste niveau aandeed in zeven jaar tijd. Nu is het dus gestegen tot een all-time high.

Aanhoudingen stegen gisteren tot de 2.573,9 ton, waarmee de vorige piek van 2012 op 2.572,8 ton, voorbij werd gestreefd. Vorige week dinsdag deed het al een hoogte aan van 2.561,2 ton.

De laatste toevoegingen volgen op vier opeenvolgende jaren van instromen, terwijl ook de goudprijs zelf blijft stijgen. Met een koers net onder de 1.600 dollar per ounce komt het steeds dichterbij de piek uit 2013, toen het ongeveer de 1.900 dollar per ounce aandeed.

Gavin Wendt, senior resource-analist bij MineLife in Sydney: “Gold ended 2019 with its best gains in a decade, closing up by 18%, so momentum was well and truly building in the ETF sector well before the coronavirus. Evidence is growing for U.S. dollar weakness, which could last for at least the first half of 2020 and beyond, providing further impetus for gold”

Het record betekent dat beleggers een ongekend volume aan fysiek goud in ETF’s houden, dit terwijl ook Amerikaanse aandelen dicht bij het hoogste niveau aller tijden koersen.

Na de 29 procent stijging van de S&P 500 Index vorig jaar, deed de Index op 17 januari een laatste hoogtepunt aan. De afgelopen twee weken daalde de Index, mede door het feit dat het coronavirus voor de nodige onrust zorgde.

De World Gold Council (WGC) gaf in een rapport vorige week aan dat monetair beleid en geopolitiek het meest debet hebben aan de jaarlijkse ETF-instroom. Daarnaast zou de stijgende prijs een reden zijn geweest van grotere aankopen.

Vorig jaar steeg de goudprijs in dollars meer dan 18 procent en vorige maand steeg het edelmetaal verder, met 4,7 procent.

Ook wist het edelmetaal te profiteren van geopolitieke spanningen. Vorige maand viel Iran een Amerikaanse basis in Irak aan, in vergelding voor de moord op een belangrijke Iraanse generaal.

Juan Carlos Artigas, directeur investment research bij de WGC, geeft aan dat aanhoudingen in goud-ETF’s niet langer enkel een Amerikaans of Noord-Amerikaans fenomeen betreft.

Nu zijn er volgens Artigas bijna net zo veel aanhoudingen in Europese goud-ETF’s als in Noord-Amerikaanse goud-ETF’s.

Bronnen: Bloomberg, The Australian, Kitco

Foto: Flickr