Ghana breidt met AngloGold goudproductie uit

Afgelopen woensdag openden AngloGold Ashanti en Ghanees president Nana Akufo-Addo wederom de Obuasi goudmijn ten zuiden van Ghana, sinds de operaties in 2016 werden stilgelegd.

Verwacht wordt dat de Obuasi-mijn per jaar 400.000 ounces of meer zal toevoegen aan de Ghanese goudproductie.

Dat betreft bijna een tiende van wat het West-Afrikaanse land in 2018 produceerde, toen het Zuid-Afrika overtrof als grootste goudproducent van het continent.

Voor Ghana zal het extra goud een impuls geven aan de inkomsten, in een tijd waarin de groei van de olieproductie is vertraagt.

De heropening van de mijn betekend veel voor de arme regio waarin de mijn is gelokaliseerd en creëert honderden banen.

AngloGold beperkte de productie in Obuasi voor het eerst in 2014, wegens stijgende kosten die de productie onrendabel maakten.

Daarna verloor het de controle over de mijn, toen illegale mijnwerkers in januari 2016 het terrein overnamen.

De huidig CEO van Barrick Gold, Mark Bristow, wees een kans om de mijn gezamenlijk te herontwikkelen tijdens deze periode af. Daarmee werd de toekomst van de mijn onzeker.

Bristow gaf toentertijd nog leiding aan Randgold Resources, dat in 2018 fuseerde met Barrick Gold voor een overnamebedrag van 18 miljard dollar.

Daarmee ontstond het grootste goudmijnbedrijf ter wereld. Tegenwoordig betreft het de op een na grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld, na Newmont Goldcorp.

Pas in 2018 keurde AngloGold de uitgaven ter waarde van 545 miljoen dollar, voor de herontwikkeling van de mijn tot een gemechaniseerde moderne operatie, goed.

Het besluit zorgde ervoor dat AngloGold meer voet aan de grond kreeg in Afrika buiten mijnbouwnatie Zuid-Afrika, waar het nu haar laatste overgebleven activa verkoopt.

De Afrikaanse operaties, exclusief die in Zuid-Afrika, droegen in 2018 voor 44 procent bij aan de inkomsten van AngloGold.

Het gele edelmetaal was in de eerste 10 maanden van 2019 goed voor liefst 40 procent van de Ghanese export.

Bronnen: Bloomberg, Ghana News Agency, Junior Mining Network

Foto: Flickr