Goud-ETF kent minder animo

Beleggers hebben minder vertrouwen in de op een na grootste goud-ETF. Een stijgende rente zorgt er klaarblijkelijk voor dat de rol van goud als veilige haven als minder belangrijk gezien wordt, zo schrijft Bloomberg.

Het 12 miljard dollar grote iShares Gold Trust, bekend onder de ticker IAU, kende gisteren een afname in aanhoudingen van liefst 170 miljoen dollar. Dat was het meest sinds maart vorig jaar.

De ETF kende daarentegen ook een driemaal grotere instroom dit jaar, in verhouding met grote broer SPDR Gold Shares fund (GLD), dat de 36 miljard aantikt.

Goud zelf kon tot nu toe haar winsten niet vasthouden voor het jaar terwijl de dollar aan waarde won en de rente steeg.

Data vrijgegeven door het Amerikaanse Commerce Department gaf vandaag aan dat de consumentenuitgaven in april boven verwachting waren en de inflatie rond het 2 procent doel van de Federal Reserve koerste.

Het zorgt ervoor dat de rente komende maand naar verwachting verder omhoog gaat.

Beleggers lijken dus wat geld te halen uit de iShares Gold Trust wegens die “dreigende” renteverhoging. Half mei deed de IAU nog een record aan van 9,4 miljoen ounces, terwijl dat inmiddels is gezakt naar de 9,2 miljoen ounces gisteren.

Aanhoudingen in goud-ETF’s kenden in december 2012 wereldwijd een record van 85,5 miljoen ounces. De drie daaropvolgende jaren werden die participaties met liefst 76 procent afgebouwd.

De daling van de goudprijs was de aanleiding voor die afname, waardoor veel beleggers hun blootstelling aan goud terugschroefden.

In 2016 keerde die trend echter weer waardoor het wereldwijde goudbezit in goud-ETF’s in maart dit jaar nog slechts 20 procent onder het hoogtepunt van 2012 lag.

April was een recordmaand te noemen in instromingen en ook tot half mei ging het gestaag omhoog, zoals gezegd voor de IAU tot een record van 9,4 miljoen ounces.

Geopolitieke redenen werden toen voornamelijk als redenen genoemd maar die blijken dus nu van de baan. Goud is niet meer interessant.

Wellicht doet Italië er niet genoeg toe want de politieke spanningen lopen daar toch hoog op. Zo hoog dat de mogelijke gevolgen voor Europa niet te overzien zijn.

Mijns inziens is de daling in aanhoudingen in de IAU niet meer dan een gezonde – relatief kleine en korte afname, van een fonds dat van geen stoppen wist.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times, Kitco

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.