Goud-ETF aanhoudingen stijgen tweede maand op rij

Aanhoudingen in goud-ETF’s steeg voor de tweede maand op rij in november. Ditmaal wereldwijd met 21,2 ton, zo gaf de World Gold Council (WGC) donderdag aan.

Aanhoudingen staan nu op de 2.365,2 ton. Nog steeds 6,1 ton lager dan begin dit jaar.

De Europese fondsen leidden de wereldwijde instroom, met sterke stromen naar fondsen in het Verenigd Koninkrijk, aangezien de bezorgdheid over Brexit toenam en het Britse pond verzwakte.

Noord-Amerikaanse fondsen zagen een instroom voor een tweede maand op rij, maar blijven negatief voor het jaar. Aziatische fondsen keerden twee maanden aan zwakke prestaties om en voegden 2,3 procent aan vermogen toe.

Aanhoudingen in Europese fondsen namen met 10,5 ton toe, terwijl Noord-Amerika goed was voor een instroom van 8,4 ton. Azië kende een verhoging in aanhoudingen van 2,1 ton. Blijft nog 0,2 ton over in toevoegingen in andere gebieden.

‘s Werelds grootste goud-ETF, de SPDR Gold Shares (GLD), leidde de wereldwijde instroom met 7,7 ton. De volgende was de iShares Physical Gold, dat een instroom kende van 5,4 ton. China’s Huaan Yifu Gold voegde 2,7 ton goud toe.

De SPDR Gold Trust ETF (GLD) kende tot nu toe een daling van zo’n 9,12 procent ten opzichte van haar hoogste niveau in januari 2018. Sinds 12 november 2018 zijn aanhoudingen echter weer met 3,11 procent gestegen.

Aberdeen Standard Investments is nu de marktleider met de laagste servicekosten in de goud-ETF markt.

De internationale vermogensbeheerder kondigde aan dat het zijn servicekosten voor zijn fysieke Zwitserse goud-ETF (NYSE: SGOL) aan het begin van de week heeft verlaagd naar 17 basispunten van een eerdere 39 basispunten.

Steven Dunn, hoofd ETF’s bij het bedrijf, gaf aan daarmee concurrerender te willen worden, zeker naarmate de edelmetaalsector groeit.

Dunn: “2018 has been relatively tough scenario for gold. But we are starting to hear from investors a lot more conversations about gold. We just wanted to make sure SGOL was positioned as investors start to recognize gold’s attributes in the marketplace”

Dunn voegde eraan toe dat beleggers zich meer prijsbewust worden en dat de beheersvergoedingen een grotere rol spelen bij beleggingsbeslissingen.

Aberdeen is het derde bedrijf dat de goud-ETF-prijsoorlog is ingegaan. Die begon toen GraniteShares vorig jaar zijn goud-ETF introduceerde tegen lage kosten (NYSE: BAR).

Sindsdien kende het een toestroom van liefst 300 miljoen dollar. Laat in de zomer introduceerde ook de SPDR zijn Gold MiniShares ETF (NYSE: GLDM).

Bronnen: Seeking Alpha, Kitco, ETF Trends

Foto: Flickr