Goud en zilver lijken uit te breken

Na maanden van consolidatie lijken goud en zilver zich op te maken om uit te breken naar de bovenzijde. Goud wordt verhandeld op het hoogste niveau in zes weken tijd en een dagsluiting op dit niveau zou de hoogste sluiting zijn in vijf maanden. Zilver handelt op het hoogste niveau in vijf weken tijd.

De belangrijkste niveaus lijken 1.240 dollar voor goud, wat nu een steunzone zou kunnen worden, en 14,70 dollar per ounce voor zilver – als weerstandzone. Goud koerst op het moment op 1.240,30 dollar en zilver op 14,64 dollar per ounce.

Met alle zorgen over de Fed, de sterke dollar en wat al niet gaande in de wereld, koersen beide edelmetalen stilletjes hoger en kijken we uit naar een verschuiving naar de 1.275 dollar voor goud en de 15 dolllar voor zilver.

Beide metalen zien deze week aardige winsten, terwijl de Amerikaanse dollarindex terugkrabbelt. De goudmarkt profiteert ook van een verbeterde technische setup op korte termijn.

Technisch gezien lijken de bulls en bears over het algemeen op een gelijk niveau in de nabije toekomst, maar de stieren hebben wat momentum aan hun kant.

Grote speculanten verhoogden vorige week echter hun netto bearish positionering in goud, zo bleek uit de meest recente gegevens van de Commodity & Futures Trading Commission. Voor zilver werden de netto short posities ietwat teruggeschroefd.

Evengoed gaat het hier om gegevens van vorige week, de week tot 27 november.

De commissie geeft elke vrijdag twee rapporten uit – een zogenaamd “legacy” rapport en een “disaggregated” rapport.

Het “disaggregated” rapport toont aan dat vermogensbeheerders hun netto-short positie in goud futures verhoogden van 51.851 naar 58.390 contracten.

Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank geeft echter aan dat zich die netto-short positionering evengoed binnen het bereik van de laatste paar maanden begeeft.

Bij zilver veranderde de netto-short positie niet veel, aangezien zowel de short als long posities werden teruggeschroefd, aldus Hansen.

Vermogensbeheerders waren iets minder negatief, met een netto-short positie in zilver van 31.638 stuks in vergelijking met 32.714 de week daarvoor.

Bronnen: Kitco, Reuters

Foto: Flickr