Goud en zilver gaan wat lager

De goud- en zilverprijzen gingen in de namiddaghandel in de VS lichtjes na beneden. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want we hebben winstnemingen gezien een vrij sterke prestatie de afgelopen werken. Ook is de USD index wat gestegen de afgelopen dagen. We weten allemaal dat een sterkere USD een vijand is van de edelmetaalprijzen, maar daar hoef je je in principe niets van aan te trekken als langetermijnbelegger.

Maar dat neemt niet weg dat de verliezen uiteindelijk nog goed binnen de perken bleven. De aandelenbeurzen zijn ook een beetje hobbelig de afgelopen dagen, en dat speelt ook een rol, want dan is de vraag naar veilige activa een stuk hoger.

Er is nog altijd een risicoaversie op de markten en dat betekent dan natuurlijk ook dat beleggers gaan uitkijken naar veilige activa zoals goud en zilver.

De palladiumprijs kreeg wel forse klappen. Daar zien we een daling na een bijzonder sterke stijging de afgelopen weken. De rhodiumprijs blijft voorlopig goed op koers staan.

Laten we ook niet vergeten dat het monetair beleid de edelmetalen ook de wind in de zeilen geeft. Goud en zilver profiteren van een zeer sterke geldontwaarding de komende jaren, terwijl platina en palladium en rhodium kunnen profiteren van een forse toename van de vraag naar katalysatoren om de auto’s schoner te maken.

In een ideale portefeuille heeft u dus blootstelling aan alle vier de edelmetalen, en het spreekt voor zich dat die blootstelling idealiter gebeurt in fysieke vorm. Enkel op die manier heeft u de zekerheid dat uw edelmetalen in eigen bezit blijven.