Deal tussen Newmont en Goldcorp kan op steun rekenen van Paulson, VanEck en ISS

Na de belofte gisteren, om het grootste dividend in 32 jaar uit te keren, heeft Newmont Mining haar twee grootste investeerders over weten te halen om zich achter de 10 miljard dollar fusie met Goldcorp te scharen.

Een woordvoerder van Paulson & Co gaf gisteren aan: “Paulson & Co. commends the special dividend to Newmont shareholders. Since the Newmont board and other significant shareholders are supportive of the revised terms, we will no longer oppose the transaction”

Eerder prees VanEck-portefeuillemanager Joe Foster ook al het besluit van Newmont om het dividend aan te bieden. Hij gaf na die bekendmaking aan voor de deal te stemmen om ’s werelds grootste goudmijnbouwbedrijf te creëren.

Ook won het de steun van prominent aandeelhouder Institutional Shareholder Services (ISS), die investeerders in beide bedrijven aanspoorde om de overeenkomst te steunen.

Een flinke ommezwaai gekeken naar afgelopen vrijdag, toen zowel Foster als miljardair Paulson ernstige zorgen uitten over de kosten van de fusie. Een deal die was besproken nog voordat Newmont een joint-venture met Barrick Gold aankondigde om mijnen in Nevada samen te voegen.

Foster: “We’ve seen many deals before where companies claim they’re going to create synergies. This is the first time we’ve seen a company actually pay upfront an advanced payment on those synergies”

VanEck is de op twee na grootste aandeelhouder van Newmont en de op één na grootste aandeelhouder van Goldcorp, hoewel de waarde van haar belang in Newmont veel groter is.

Paulson heeft aangegeven dat het in 2019 14,2 miljoen aandelen Newmont heeft gekocht, waardoor het een van de grootste aandeelhouders is. Niet duidelijk is of het hedgefonds ook stemrecht heeft op die aandelen.

Hoewel Paulson het speciale 88-cent dividend “klein” noemde, zou het het meest zijn die het mijnbouwbedrijf sinds 1987 heeft aangeboden.

Beide investeerders hadden eerder tevens bezwaar gemaakt tegen de compensatiepakketten die aan Goldcorp voorzitter Ian Telfer en CEO David Garofalo zouden worden gegeven wanneer de overeenkomst doorging. Foster hoopt nog steeds dat die compensatiepakketten worden aangepast.

Afzonderlijk spoorde ISS investeerders in zowel Newmont als Goldcorp aan om de fusie te steunen. Aandeelhouders van Goldcorp moeten stemmen over de kwestie op 4 april. Investeerders van Newmont krijgen die kans wat later, op 11 april.

Mocht de fusie doorgaan zal het gecombineerde bedrijf mijnen in Amerika, Australië en Ghana bezitten. Het zal de boeken in gaan als de grootste fusie in de goudmijnbouwsector. De aankoop in 2006 van Placer Dome door Barrick Gold ter waarde van 9,6 miljard dollar wordt hiermee namelijk net overschreden.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Seeking Alpha, Mining Weekly

Foto: Flickr