Goud en cash enige juiste investeringen

Goud en de dollar bewegen niet langer normaal en volgens voormalig macro fondsmanager bij Goldman Sachs en auteur Raoul Pal en researcher en auteur Grant Williams is het voor beleggers van cruciaal belang dat zij aandacht besteden aan deze beweging.

Goud wordt algemeen beschouwd als een hedge tegen de Amerikaanse dollar. Wanneer de dollar in waarde daalt gaat de goudprijs meestal de tegenovergestelde richting op. Die relatie lijkt echter op het moment niet meer te bestaan.

Pal, auteur van research letter “The Global Macro Investor“, zei onlangs dat een dollarrally die samenvalt met een goudrally “een absoluut teken is dat bijna alles aan het veranderen is”. Williams, auteur van research letter “Things That Make You Go Hmmm“, beaamde dat het een is teken dat er een beweging gaande is richting een soort endgame.

Zowel goud als de dollar zagen een flinke stijging na de opzienbare Brexit-stemming vorige week. Dat goud en de dollar samen 1 richting op bewegen is geen normaal gegeven, meer een teken van onzekerheid of financiële stress. Williams:

It doesn’t happen often, but when it does it’s a sure sign people are nervous—saw it in 2008, saw it in the 30s. It’s a sign we are at a point of critical stress

Pal vindt dat zowel de dollar als goud op het moment “zeer aantrekkelijk” zijn. Eraan toevoegende dat het nadeel “zeer beperkt” is, gezien het feit dat wanneer normaal de dollar daalt goud stijgt. Het voordeel is natuurlijk wanneer ze beide zouden stijgen. Over het feit dat zowel de dollar als goud tegelijkertijd stegen afgelopen week zei Pal:

It is a big deal. It’s a very rare occurrence. This never happens…It’s a dark sign

Ook James Grant, oprichter van Grant’s Interest Rate Observer, is van mening dat aanhoudingen in cash op het moment het verstandigst is. “Cash is still king but gold is a timely investment today”. Het verhogen van contant geld en het verminderen van blootstelling aan volatiele financiële markten in turbulente tijden is uiteraard altijd zinvol. De sleutel tot succes is natuurlijk het vinden van een veilige, rendabele investeringsmogelijkheid. Grant:

Gold isn’t so much a hedge against Armageddon… as it is against monetary shenanigans

Grant, Pal en Williams suggereren allen dat het nu de tijd is om vooral geld in dollars of in goud aan te houden. Goud is volgens de heren de beste hedge in turbulente economische tijden.

Bronnen: Yahoo, Forbes

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.