Goud drukt op Indiase balans

India’s handelstekort steeg het meest sinds augustus – van $9.8 in november naar $11.7 miljard in december – terwijl haar goudimport steeg met 179 procent, aldus het Indiase Ministerie van Handel gisteren. Dit terwijl export 15 procent daalde, een daling die al 13 maanden op rij plaats vindt.

Zowel lagere goudprijzen als het zogeheten Indiase “wedding season” – dat doorloopt tot half maart – zorgden ervoor dat de goudimport steeg. In december 2014 bedroeg de Indiase goud import $1,36 miljard. In december 2015 steeg dit naar $3,8 miljard.

In vergelijking met augustus 2015 betreft het een afname, toen werd er een record aan goudimport neergezet van $4,95 miljard. Barclays economen Siddhartha Sanyal en Rahul Bajoria gaven in een mail aan:

Despite the negative surprise on the trade deficit, we think India’s underlying external position remains strong. We predict that lower oil prices and a strong surplus in services trade should help shrink India’s current-account deficit to $16 billion in the year through March from $27.5 billion

Prijzen zijn zowel mondiaal als op binnenlandse markten gedaald en een hogere import heeft een grote impact op het tekort op de lopende rekening van het land. Zij probeert de import op verschillende wijze in te perken. De Indiase regering verhoogde gisteren wederom het importtarief om het goedje onaantrekkelijker te maken en om de grote last die het op haar balans geeft te verlichten.

India behoort tot de 2 grootste goudimporteurs van de wereld. In het boekjaar 2014 – 2015 was goud – op ruwe olie en elektronische artikelen na – het grootste importproduct. In termen van volume importeerde het in 2014 zo’n 900 ton. De laatste 3 maanden niet mee gerekend kende India een stijging in de import van goud van 200 ton.

Bron: Bloomberg, NDTV

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.