Goud: de ultieme verzekering

Wanneer je een huis of auto koopt of zelfs maar hurt, dan is waarschijnlijk een van je eerste reflexen om een verzekering af te sluiten. Wanneer je een gezin hebt, dan neem je een familiale verzekering om je te beschermen tegen je aansprakelijkheid die jij of je kinderen tegenover derden kunnen veroorzaken.

Je denkt dus vooruit, want je weet dat er risico’s zijn die een en ander in de war kunnen sturen. Het kan een hagelstorm zijn, of een orkaan. Maar in alle gevallen besef je dat je een verzekering moet aangaan.

Verrassend is dat de meeste mensen een beleggingsportefeuille in aandelen en obligaties gewoon onverzekerd laten. Dat is wel heel vreemd, want in veel gevallen vertegenwoordigt deze portefeuille 20 tot zelfs 80% van hun totale roerende vermogen. Wanneer er een forse correctie komt op de markten, hebben ze uiteraard cash, maar ze hebben geen actief meer dat op de tegenovergestelde manier beweegt als de markten. Vroeger vervulden obligaties die rol, maar door de enorm lage rentevoeten is dat diversificatievoordeel helemaal weggevallen.

Net zoals in het alledaagse leven, heb je dus een verzekeringspolis nodig. In de beleggingswereld vervult goud deze functie.

Zowel goud als zilver fungeert als een hedge (afdekking) tegen dalingen op de aandelenmarkten, en een vehikel om het vermogen te beschermen en ook te laten aangroeien. Beleggers beseften dat toen na de financiële crisis van 2008 de goudprijs steeg van 700 USD naar 1900 USD. Aan de hand van fysiek goud in portefeuille, vooral tijdens periodes van onzekerheid, bewijst edelmetaal zijn nut in de portefeuille. De verhouding tussen risico en rendement verbetert aanzienlijk wanneer er fysiek goud en portefeuille wordt opgenomen. Vooral tijdens onzekere tijden, zoals vandaag, bewijzen deze beleggingen hun nut.

Het goede nieuws is dat het nog nooit zo gemakkelijk is geweest om fysiek goud en zilver te kopen. Je hoeft er geen fortuinen voor over te hebben; gouden en zilveren munten kan je al kopen voor enkele honderden euro’s. Het voordeel is dat je deze beleggingen gefaseerd kan verkopen in vergelijking met gouden staven.

Elke portefeuille moet goud en zilver in fysieke vorm bevatten. Hoeveel je daarvan koopt, hangt af van je risicotolerantie en in welke mate je bescherming wil in je portefeuille.

[xyz-ihs snippet=”goud”]