Goud blijft op koers, aanhoudingen goud-ETF’s hoger

Goud koerst rond een hoogste punt in meer dan vier maanden tijd, waarbij het er alle schijn van heeft dat beleggers meer en meer richting goud kijken.

Hedgefunds en andere grote speculanten verhoogden hun netto long positie in Amerikaanse goud futures en opties tot het hoogste niveau sinds januari, zo bleek afgelopen vrijdag.

Ook de aanhoudingen in goud-ETF’s zijn deze maand gestegen, na drie maanden van aanhoudende uitstroom.

Goud eindigde vrijdag met een wekelijkse stijging, wat de derde achtereenvolgende wekelijkse winst markeerde.

Hiermee komt het steeds dichter bij het punt waarbij zij haar verliezen van het begin van dit jaar weg weet te poetsen.

Het edelmetaal stijgt door een matig presterende dollar en ook de vraag naar goud als veilige haven stijgt, nu inflatiezorgen de economische groei dreigen te ondermijnen.

Beleggers lijken ook rekening te houden met de extreme volatiliteit van Bitcoin, waarbij de daling afgelopen weken een extra steuntje in de rug van goud heeft kunnen geven.

Margaret Yang, strateeg bij DailyFX: “Gold prices are trending higher as weakness in cryptocurrencies and rising demand for inflation-hedge assets buoyed the appeal of the precious metal. Recent ETF data showed that investors are stockpiling the yellow metal for the first time since January, underscoring rising appetite”

Peter Grosskopf, CEO van Sprott Inc., geeft te kennen dat de groeiende overheidsschuld en de groeiende balans van de Federal Reserve de inflatiedruk blijven opdrijven.

Dit zal de koopkracht van de Amerikaanse dollar vernietigen, wat op haar beurt de goudkoers laat stijgen.

De Amerikaanse Federal Reserve blijft voor dit jaar een hogere inflatie voorspellen die uiteindelijk op lange termijn van voorbijgaande aard blijkt. Grosskopf geeft echter aan te verwachten dat de inflatie meer blijvend van aard gaat zijn.

Grosskopf: “This whole notion that inflation will stay in check at 2.5% is ludicrous. The importance of gold’s mandate is undeniable. The numbers are getting more and more compelling”

Over hoe hoog de goudprijs stijgt geeft Grosskopf aan dat hij verwacht dat de prijs dit jaar boven de 2.000 dollar per ounce gaat.

Hoewel beleggers duidelijk opnieuw potentieel zien in goud geeft hij aan dat dit slechts het begin is.

Hij verwacht een evolutie van de goudmarkt, waarbij er een combinatie ontstaat met de blockchain technologieën van crypto, waardoor meer consumenten goud gaan gebruiken om hun koopkracht te beschermen.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr