Goldman Sachs verhoogt koersdoel goud

Goldman Sachs heeft haar koersdoel voor goud afgelopen vrijdag bijgesteld. Het Goldman Sachs Commodities team is van mening dat de goudprijs bepaald zal worden door de intensiteit en duur van de onzekerheden gerelateerd aan Brexit en mogelijke revisies op de groei in de VS.

De bank, die twee weken geleden nog werd beticht van het inhuren van prostituees voor Libische klanten om zo miljarden los te maken voor belabberde investeringen, heeft haar visie voor goud over de breedte bijgesteld met 100 dollar. Voor 2016 van 1202 dollar per ounce naar 1260, voor 2017 van 1150 naar 1261 dollar en voor 2018 van 1150 naar 1250 dollar per ounce.

Daarmee blijft zij nog steeds achter bij de meeste andere banken die een veel positievere outlook hebben voor het edelmetaal. Het lijkt ook eerder een onmogelijkheid om aan oude prognoses vast te houden. De goudprijs staat dit jaar al zo’n 300 dollar hoger terwijl Goldman Sachs maar aan haar negatieve outlook vast bleef houden.

Het zorgt er voor dat GS een van de minst betrouwbare banken is voor wat betreft voorspellingen. Begin dit jaar moest zij van de 6 top trades van voorgaande maanden er 5 sluiten met verlies. Goldman Sachs’ Jeffrey Currie blijft er echter bij dat het potentieel van goud beperkt is. Curie:

When we think about gold, there’s a saying in the market that being long gold is the same thing as being short politicians. We would argue that the upside here is rather limited and one of the key reasons for that is the market is incredibly long

Wat misschien wel het meest opvallende is, is dat Andrew Quail – Vice President van Goldman Sachs – van mening is dat Barrick Gold zo’n 32 procent hoger zou kunnen. Wellicht legt hij al zijn vertrouwen in de nieuwe (groot)aandeelhouder Soros die dit jaar 19,4 miljoen aandelen van het goudmijnbouwbedrijf aankocht.

Bronnen: Volkskrant, Bloomberg, Benzinga, The Street

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]